Mararul (Anethum graveolens) este o planta ebacee aromatica, utilizata de obicei drept condiment in alimentatie. Originar din bazinul mediteranean, mararul prezinta manunchiuri bogate de frunze subtiri, care pornesc din tulpinile crestate si scobite. Florile mici si galbene, adunate in inflorescente, pot fi observate la mijlocul verii si sunt urmate de cantitati mari de seminte mici, ovale, plate si crestate.

Alte denumiri ale mararului: crop, chimen-dulce, marari, marariu, mărar-de-grădină, mărar-tare, mărăraş, mărariu, mârariu, morar, morariu.

Partile utilizate: partea aeriana si semintele

Compozitie chimica

Semintele de marar contin tanin si mucilagii, substante rasinoase, aleuron si grasimi albuminoide, bogate in ulei esential.

Indicatii terapeutice

Mararul poate fi folosit pentru tratarea inflamatiilor si a durerii, dar si ca sedativ. In plus mararul poate ameliora flatulenta si ajuta digestia, motiv pentru care este folosit des in bucatarie.

Semintele de marar pot fi folosite cu succes pentru tratarea indigestiei si a sughitului, mai ales la copii si sugari. Unele cercetari au relevat faptul ca uleiul esential are proprietati antibacteriene, inhiband cresterea bacteriilor intestinale.

Mararul poate fi folosit si pentru tratarea dereglarilor ciclului menstrual. In acest caz, se pot face cure de trei saptamani, in care se administreaza cate o lingurita de tinctura de marar diluata in putina apa, de trei ori pe zi. In plus, se spune ca tratamentul cu pulbere si tinctura de marar ajuta nu numai la reglarea ciclului menstrual, ci si la marirea sanilor.

Mararul este una din plantele medicinale ce ajuta si la slabit, avand efect diuretic. Acesta ajuta in timpul curelor de slabire, daca se foloseste sub forma de tinctura.

Uleiul esential masat pe piele poate sista senzatia de greata, iar preparatele din seminte de marar, aplicate extern in cataplasme, pot fi folosite pentru vindecarea infectiilor.

Preparate pe baza de marar

Infuzia de seminte: Se prepara turnand o cana cu apa fierbinte peste o lingura de seminte pisate. Se lasa la infuzat zece minute, dupa care se administreaza pentru calmarea crampelor abdominale.

Vin de marar: Se prepara din 2-3 maini de seminte pisate, ce se fierb intr-o cana cu apa amestecata cu vin. Dupa ce a fier zece minute, se poate administra pentru tratarea indigestiei.

Tinctura de marar: Se prepara din 100 ml de alcool si cinci lingurite de marar uscat, ce se lasa la macerat timp de o saptamana. Dupa macerare, se strecoara si se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de trei ori pe zi.

Uleiul de marar: Se prepara din 200 ml de ulei si doua maini de marar uscat, ce se lasa la macerat timp de 15 zile.

Contraindicatii

Datorita prezentei miristicinei, uleiul esential trebuie administrat doar in doze mici si este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii.

Mararul contine un nivel ridicat de sare, de aceea planta uscata si extractul apos nu sunt recomandate persoanele ce tin un regim hiposodat strict.