Foarte multe persoane, ce au incercat ceaiul verde, au renuntat la acesta imediat, datorita gustului amar. Ceaiul verde are gust amar doar atunci cand nu este preparat corespunzator. Cu siguranta ati preparat infuzii din alte plante (musetel, tei etc.), folosind apa la temperatura de fierbere. Aici apare problema pentru ca ceaiul verde nu se prepara in acelasi fel. Principalele elemente care influenteaza gustul sunt calitatea ceaiului, apa folosita si temperatura apei.

Ceaiul de calitate este cel proaspat (recoltat cel mai recent). Se recomanda ca infuzia sa se consume cat mai repede dupa preparare. Apa cea mai calitativa pentru preapararea ceaiul este apa de izvor (bogata in oxigen). Nu se recomanda folosirea apei plate sau carbogazoase.

Iata cateva sfaturi cu privire la prepararea ceaiul verde, oolong, negru si alb.

Ceaiul verde

Temperatura apei trebuie sa aiba in jur de 70 de grade Celsius. Sunt mai multe metode prin care puteti ajunge la aceasta temperatura. Prima metoda ar fi sa aduceti apa la fierbere si apoi sa o lasati sa se raceasca in jur de 3-5 minute. Cea de a doua metoda ar fi sa o luati de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului, sau, metoda numarul trei, puteti folosi un termometru de bucatarie pentru a determina temperatura apei. Ar mai fi si o a patra metoda, mai costisitoare ce-i drept, si anume achizitionarea unui fierbator electric cu setare pentru temperatura apei. Dupa ce apa a ajuns la temperatura potrivita, se introduc frunzele de ceai (o lingurita pentru o ceasca) si sunt lasate la infuzat 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie baut proaspat. Ideal ar fi ca frunzele de ceai sa fie tinute intr-un borcan de sticla, intr-un loc ferit de umiditate. Dupa prepararea primei infuzii, frunzele pot fi folosite pentru alte 2-3 „runde”, in functie de calitatea ceaiului.

Ceaiul oolong

In cazul ceaiului oolong, temperatura apei poate fi in jur de 90 de grade Celsius. Timpul de infuzie poate fi intre 2 si 9 minute, in functie de concentratia dorita. Si in acest caz, frunzele pot fi folosite pentru 2-3 infuzii.

Ceaiul negru

Spre deosebire de ceaiul verde, care la o temperatura prea mare a apei capata un gust amar, ceaiul negru se prepara cu apa ce abia a dat in clocot. Timpul de infuzie variaza intre 3 si 5 minute, in functie de tipul de ceai negru.

Ceaiul alb

Ceaiul alb se prepara aproape la fel ca si ceaiul verde. Temperatura optima a apei pentru infuzia ceaiului alb este de 80-85 grade Celsius. Timpul de infuzie difera de la un tip de ceai la altul. Pentru sortimentele ce provin din China, este nevoie de un timp mai lung, in timp ce pentru cele din India, este nevoie de un timp mai scurt. Acest timp poate varia intre 1 si 5 minute. Cel mai indicat este sa incercati mai multe variante si sa o alegeti pe cea mai buna pentru dumneavoastra. Cu cat frunzele sunt lasate mai mult, cu atat gustul ceaiului va fi mai accentuat.