Un leac neobisnuit: Sanatate din florile de mar salbatic

Toata lumea cunoaste marul, dar nu toti au avut ocazia sa vada sau sa consume mar salbatic (paduret). Despre flori, nici vorba. Sunt o parte neglijata a copacului. Uneori nici nu te gandesti ca ar putea fi folosite.

Merii salbatici nu sunt foarte diferiti de merii cultivati, sunt doar plini de tepi si merele sunt micute, cat o nuca. Gasesti meri salbatici  in toate zonele tarii. Sunt peste tot: prin poieni, prin paduri de tot felul, chiar si prin paduri de foioase. Florile sunt insa mai parfumate decat ale rudelor domestice. Printre proprietatile acestor flori se numara:

Sursa inepuizabila de vitamine si minerale

Tot timpul neglijate, este bine de stiut ca florile de mar salbatic sunt o sursa grozava si gratuita de vitamina C si minerale printre care amintim: potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fier. Au actiune antiinflamatoare, detoxifianta, cicatrizanta si de aceea din ele se prepara tincturi si creme cu rol cicatrizant.

Florile de mar salbatic actioneaza cu success asupra sistemului  nervos, circulator, hormonal. Au avut rezultate notabile si in tuse, astm si tuberculoza.

Esenta de floare de mar paduret se foloseste si pentru calmarea  iritatiilor pielii, dar atentie, nu va elimina sursa. Faptul ca este eficient in domeniul acesta este dovedit de fatul ca si in industria cosmetica se foloseste tinctura din flori de mar salbatic.

Ajuta sistemul nervos

S-a ajuns la concluzia ca extractul din flori de mere padurete este benefic in astenie fizica si psihica,  deoarece fortifica nervii si memoria si iti da o stare de bine. A avut rezultate notabile si in  dificultati de concentrare,  pentru ca stimuleaza activitatea intelectuala.

Regleaza ritmul cardiac

Florile de mere padurete contin potasiu si sunt benefice bolnavilor de inima deoarece regleaza ritmul cardiac. Au darul si puterea de a calma si echilibra emotiile puternice si disconfortul produs de stres, avand si un rol important in reducerea nivelului de colesterol si trigliceride din sange.

Polifenolii continuti de florile de mar reduc tulburarile vasomotorii si impiedica formarea in exces a radicalilor liberi.

Florile sunt folosite sub forma de pulbere, cate un “varf de cutit”, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Pulberea se obtine simplu, din flori uscate si macinate.

Calmeaza durerile de stomac

Deoarece distruge bacteriile care provoaca dereglari intestinale, infuzia din flori calmeaza durerile de stomac. Are actiune antiinflamatoare la nivelul aparatului digestiv si ajuta la eliminarea toxinelor. Se pot  bea 3 cani  pe zi, dupa mesele principale.

Intrebuintari

Ceai din flori de mar salbatic

Este recomandat mai ales in stari gripale, viroze respiratorii si in general celor cu imunitate scazuta.

Prepararea unei cani de ceai:  Peste o lingura de flori uscate de mar paduret se toarna o cana de apa fierbinte, se acopera si se lasa 15 minute. Se filtreaza si se bea cu inghitituri mici, cu o ora inainte de masa.

Vopsea din flori de mar

Strabunicii nostri foloseau plantele salbatice pentru a vopsi tesaturile. Stiau tot timpul ce plante sa foloseasca  pentru a obtine culoarea dorita.

Florile si frunzele de mar paduret dau culoarea galben-portocaliu, iar daca se amesteca si  cu scoarta marului, se obtine culoarea gri.

Este foarte simplu sa obtii vopsea din plante. In functie de culoarea dorita, se fierb  florile  sau frunzele plantei si  ai obtinut vopseaua. Pentru vopsire, se dizolva piatra acra in lichidul cald, se adauga si materialul pe care doresti sa-l colorezi si se  tine pana se obtine culoarea dorita. Nu se stoarce. Trebuie uscat la umbra deoarece soarele il decoloreaza.

In concluzie, florile de mar sunt adevarate comori ce te pot ajuta in feluri nebanuite. Incearca-le si te vei convinge.