Chiar daca in ultimii zece-douazeci de ani s-au facut numeroase studii care evidentiaza principalele beneficii ale ceaiului verde, virtutile acestuia nu au fost inca epuizate. Aceste studii au prezentat numeroase rezultate promitatoare in combaterea multor maladii si afectiuni. Una din cele mai importante puteri ale acestei bauturi naturale o reprezinta prevenirea cancerului.

Combaterea cariilor

Eficienta in combaterea cariilor, a paradontozei, inflamatiilor gurii si faringelui, precum si preventia osteoporozei sunt cateva din beneficiile consumului de ceai verde. Smaltul dintilor este atacat de alimentele bogate in zaharuri sau acizi, de dulciuri, fructe si alte alimente. Continutul ridicat de fluor din ceaiul verde poate ajuta la intarirea smaltului si astfel la pierderea mai lenta a substantelor minerale. Efectul astringent al tanantilor din ceaiul verde poate ajuta la contractarea tesuturilor, la intarirea gingiilor si pot chiar vindeca mici rani si inflamatii.

Un alt efect al tanantilor este inhibarea enzimei amilaza, prezenta in saliva si care ajuta la descompunerea hidratilor de carbon in zaharuri simple. Aceste zaharuri sunt principala sursa de hrana a bacteriilor producatoare de carii, fiind transformate in acizi. Astfel, in cazul unui consum ridicat de alimente bogate in hidrati de carbon (paine, cartofi sau paste fainoase), consumul unei cesti de ceai verde ar putea face ca atacul acizilor sa fie mai redus in cavitatea bucala si, drept urmare, ar duce la o dantura mai sanatoasa

Reducerea nivelului de colesterol LDL

Colesterolul LDL (Low-Density Lipoprotein), numit si „rau” este cel care se depune in principal pe peretii vaselor de sange. Conform unor studii, consumul de ceai verde ar duce la coborarea nivelului de colesterol LDL si la cresterea celui HDL (High-Densiti Lipoprotein), numit „bun”, care nu se depune pe vasele de sange.

Reducerea cheagurilor de sange este un alt efect , rezultat al scaderii presiunii sanguine si al mentinerii fluiditatii acestuia. Persoanele ce prezinta un factor ridicat de risc pentru boli cardiovasculare ar putea beneficia de aceste efecte benefice ale ceaiului verde, daca il consuma in mod regulat.

Ceaiul verde si bolile metabolice

Desi nu poate vindeca bolile metabolice, precum diabetul zaharat, ceaiul verde are puterea de a le influenta in mod favorabil, prin incetinirea descompunerii in intestin a hidratilor de carbon complcsi, cum ar fi amidonul. O alta boala metabolica, influentata in mod favorabil de ceaiul verde, este artrita. Transmisa in mod ereditar, aceasta apare din cauza unei cantitati prea mari de acid uric in sange, ce nu poate fi eliminat destul de rapid prin rinichi. Drept urmare, acesta se depune sub forma de cristale in articulatii.

Lupta impotriva cancerului

Cancerul este o boala ce se manifesta in general prin proliferarea necontrolata a celulelor corpului, fara ca acestea sa poata fi recunoscute si combatute de sistemul imunitar al organismului. S-a constatat faptul ca in regiunile in care ceaiul verde este consumat in mod regulat (China sau Japonia) unele forme de cancer apar mult mai rar, in comparatie cu alte regiuni. Desi acesta nu este un remediu pentru tratarea cancerului, acesta ar putea ajuta la prevenirea lui.

Ceaiul verde ataca tumorile in curs de formare, prin neutralizarea radicalilor liberi, impiedicand formarea de nitroamine cancerigene din alimentele bogate in nitrati. Patrunzand direct in materialul genetic al celulei, polifenolii din ceaiul verde pot bloca legaturile chimice care prin rupere declanseaza mutatiile.

Efect antibiotic si antiinflamator

Un foarte bun efect antibiotic si antiinflamator, impotriva agentilor patogeni, il au vitamina C si flavonoidele. Nu e de mirare faptul ca, avand un continut bogat de flavonoide si vitamina C, ceaiul verde poate fi benefic in cazul deficientelor sistemului imunitar, a infectiilor gripale, ciupercilor pielii sau a inflamatiilor intestinale.

Vitamina C actioneaza asupra radicalilor liberi, ce apar in organism din cauza radiatiilor sau a toxinelor, prin intermediul alimentelor sau prin intermediul respiratiei. De asemenea stresul produce radicali liberi in organism. Pe langa continutul de vitamina C, ceaiul verde mai contine si flavone, ce pot prelua celelalte functii ale vitaminei, asa incat aceasta poate fi mai eficienta impotriva radicalilor liberi.

Combaterea racelii

Stim cu totii ca in cazul racelilor, vitamina C si mentinerea unui nivel de hidratare adecvat ajuta la prevenire si ameliorare. In combinatie cu lamaie si/sau miere, ceaiul verde poate ajuta la prevenirea racelilor. Mierea, avand efect antibiotic, poate ajuta la ameliorarea starilor de raceala.