Ceaiul verde si extractele acestuia sunt considerate de mult timp potentiale solutii pentru tratarea cancerului si a altor tipuri de boli. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au reusit sa descrie exact procesul prin care ceaiul verde reduce riscul aparitiei cancerului sau impiedica raspandirea acestuia.

Un studiu recent, publicat in revista Metabolomics, ofera o explicatie ce ar putea deschide calea catre noi cercetari in aria combaterii cancerului. Conform studiului, EGCG-ul prezent inceaiul verde, poate schimba metabolismul celulelor de cancer pancreatic, prin suprimarea expresiei unei enzime asociate cu cancerul, LDHA.

EGCG-ul inhiba enzima LDHA

Cercetatorii au gasit de asemenea un inhibator de enzime, cunoscut pentru proprietatea de a reduce activitatea LDHA.

„Oamenii de stiinta au rezut ca au nevoie de un mecanism molecular pentru a trata cancerul, dar acest studiu arata ca acestia pot modifica sistemul metabolic, avand astfel un impact asupra cancerului” a afirmat Wai-Nang Lee, unul din autorii studiului. „Prin descrierea modului in care componentii activi ai ceaiului verde pot preveni cancerul, acest studiu va deschide noi usi catre o noua arie de cercetare asupra cancerului si ne poate ajuta sa intelegem cum alte alimente pot preveni cancerul sau pot stopa raspandirea lui”.

Folosind metode sofisticate de profilare metabolica, cercetatorii au descoperit ca EGCG-ul a perturbat echilibrul de „flux” de-a lungul retelei metabolice celulare. S-a observat ca EGCG-ul a actionat in acelasi mod precum un cunoscut inhibator al enzimei LDHA o face.

Ceaiul verde ajuta la perturbarea metabolismului celulelor canceroase

Concluziile studiului au subliniat faptul ca EGCG-ul reduce riscul de cancer prin suprimarea activitatii enzimei LDHA, o enzima cu un rol foarte important in metabolismul cancerului, dezechilibrand astfel echilibrul functiilor metabolice a celulelor canceroase.

„Aceasta este o cu totul noua perspectiva asupra metabolismului” a afirmat Wai-Nang Lee. „Nu mai este un caz in care glucoza intra si energia iese. Acum intelegem cum metabolismul celulelor canceroase poate fi perturbat si putem examina cum putem folosi aceste cunostinte pentru a incerca sa influentam evolutia cancerului sau sa il prevenim”.