Trei frati patati (Viola tricolor) este o specie inalta, ce poate ajunge pana la 40 cm, avand o tulpina arcuita de la baza, sau dreapta, cu frunze diferite ca forma, dupa nivelul la care se gasesc. Cele inferioare sunt ovale si lung petiolate, in timp ce frunzele superioare sunt alungite, aproape lipite de petiol. Florile, lung pedunculate, au petale colorate diferit, de la alb, galben, roscat pana la violet, fiind foarte asemanatoare cu panselutele, drept pentru care li se mai spune si panselute salbatice.
Sunt plante ce au nevoie de lumina si le putem gasi prin luncile umede, la marginea padurilor, prin fanete, in garduri vii sau chiar pe terenuri virane.
Recoltarea de trei frati patati se poate face in lunile mai, iunie, iulie si august.
Alte denumiri: pansaluta salbatica, catifelate, barba imparatului, caltunasi de camp, carligei, corosica, flori domnesti, fratiori, lamaioara, malcez, maschioane salbatice, micsunele, viorea, sora cu frate, toporasi, tamaioara
Partile folosite: partile aeriene ale plantei
Compozitie chimica
Partile aeriene ale plantei, recoltate in timpul infloririi, contin flavonoide, antocianozide, ulei esential, saponozide triterpenice, carotenoide, vitamina C, taninuri si altele.
Indicatii terapeutice
Datorita prezentei saponozidelor triterpenice, trei frati patati are un efect diuretic-depurativ si expectorant. De asemenea are actiune antialergica si usor laxativa.
Actiunea antiinflamatorie a acidului salicilic din trei frati patati, ii confera plantei o deosebita eficienta cand este aplicata sub forma de compresa, pentru a calma afectiunile pielii precum acneea, eczemele, impetigo si seboreea. Poate constitui un bun remediu si pentru inflamatiile reumatice.
Antocianozidele si flavonoidele plantei ajuta la mentinerea sanatatii vaselor sangvine si imbunatatesc circulatia.
Taninii prezenti in planta de trei frati patati pot creste imunitatea, iar peptidele din planta pot lupta impotriva infectiilor.
Trei frati patati este o planta medicinala foarte des folosita si joaca un rol important in tratarea rinitei alergice, astmului bronsic, a eczemelor sau a furunculozei, a acneei, a psoriazisului, a leucoreei si a dermatozei.
Preparate pe baza de trei frati patati
Infuzia de trei frati patati se prepara dintr-o lingurita de planta si o cana de apa fierbinte, ce se lasa la infuzat pentru zece minute. Se administreaza cate o cana de trei ori pe zi, intre mese.
Pulberea de trei frati patati se prepara prin macinarea fina a plantei si se administreaza 1-2 g pe zi, divizate in 3 reprize, fiecare administrata inaintea fiecarei mese principale.
Decoctul de trei frati patati se prepara din 2-3 linguri de planta ce se pun la fiert in 750 ml de apa pentru zece minute. Se administreaza cate 2-3 linguri pe zi, fiind un bun remediu pentru astmul bronsic.
Contrandicatiile plantei de trei frati patati
Planta cruda sau netratata poate fi usor toxica, fiind recomandat sa o evitati.
Uzul excesiv poate provoca reactii adverse cutanate.
Nu se administreaza intern copiilor mici.