Sunatoarea – izvor de sanatate. Motive sa nu-ti lipseasca din casa.

Ceaiul  de sunatoare este considerat banal, il bem inca din copilarie si majoritatea stim ca e bun pentru stomac.Sunatoarea este o planta la fel de banala, cu flori galben-aurii, pe care o gasim peste tot: pe campuri, dealuri, in maracinisurile de langa paduri, pe margini de drum, chiar si prin gradini deoarece creste spontan.

Ceea ce nu e banal deloc e faptul ca aceasta planta are multe proprietati vindecatoare si din totdeauna a fost folosita in medicina traditionala pentru tratarea diverselor afectiuni. Este considerata cel mai eficient calmant natural dar si stimulent al funcţiilor hepatice, antispastic, antiinflamator, antimicrobian, antihemoroidal, vasodilatator, hipotensiv. Asta doar ca sa enumeram cateva proprietati. Sunt mult mai multe desigur, si trebuie sa stim toate proprietatile sunatoarei le datoram  hipericinei,  hiperforinei, acidului  cafeic si acidului  clorogenic, adica unor substante bioactive cu actiune binefacatoare asupra organismului nostru. Sunatoarea mai contine si tanin, flavonoide, caroten, uleiuri volatile, acid ascorbic.

Substantele amare continute de sunatoare au efecte benefice in stimularea digestiei si scaderea aciditatii gastrice. Chiar daca folosim toata planta, cele mai bune efecte terapeutice le au florile de culoare galbena ale sunatoarei. In combinatie cu apa sau alcoolul, florile sunatoarei dau lichidului respectiv o culoare rosiatica deoarece hipericina, substanta continuta de sunatoare are culoare roscata.

Iata cateva dintre virtutile acestei minunate plante:

Te scapa de tristete

Studiile secolului 20 au ajuns la concluzia ca sunatoarea este cel mai bun antidepresiv natural. Si cel mai ieftin, desigur. Pentru tratamentul diferitelor forme pe care le imbraca depresia, sunatoarea se foloseste sub forma de extract. Pentru micile stari emotionale, folosim ceaiul de sunatoare.

Sunatoarea are forta de a atenua starile de pesimism, tristete, astenie si alte emotii negative si a induce stari de optimism, incredere in forte proprii si dorinta de viata. Aceasta planta minunata ajuta la monizarea starilor emoţionale si protejeaza organismul impotriva stresului. Mecanismul este urmatorul: cand consumi produse din sunatoare creste cantitatea de serotonina, substanta care te face sa fii binedispus si scade nivelul de cortizon adica hormonul stresului.

Cura cu extract de sunatoare se face timp de 6 saptamani cu pauza de 2 saptamani. Extractul de sunatoare este indicat sa se combine in proportii egale  si cu pulbere de sunatoare, pentru un efect mai sigur. Tratamentul se face sub supraveghere medicala. Rezultatele bune incep sa se vada chiar dupa 2 saptamani.

Stimulent al funcţiilor hepatice

Cum am spus mai sus, sunatoarea contine hipericina si hiperforina, doua substante active care au rolul de a anihila virusii care sunt responsabili de producerea hepatitei C si hepatitei B. Este de un real folos in tinerea sub control a bolii pentru ca protejeaza ficatul, stimuleaza producerea si eliminarea de bila, mentine tonusul hepatic la nivele normale  si ajuta la tinerea sub control a  tuturor starilor negative ce decurg din asta. Se recomanda cure cu extract de sunatoare timp de 6 saptamani, cu 2 saptamani de pauza. Bineinteles sub supraveghere medicala.

Ajuta in prevenirea diabetului

Diabetul are multe cauze, iar una dintre ele ar putea fi stresul extrem care duce la dezechilibre emotionale si implicit la  tulburari ale functiei pancreasului. Mai ales ca sunatoarea este un ajutor gratis si la indemana, merita s-o folosim mereu cand suntem tristi, dezamagiti sau supusi stresului si poate ca avem o sansa sa nu se declanseze diabetul pe fond nervos. In stari emotionale usoare, 3 ceaiuri pe zi ne aduc linistea, dar in perioadele de stres puternic se folosesc cate 3 lingurite  pe zi de pulbere de sunatoare, timp de 3 sau 4 saptamani.

Sistemul digestiv  va functiona normal

Totul incepe de la faptul ca sunatoarea iti calmeaza organismul si de aceea poate fi de ajutor in multe boli. Ca sa functioneze bine sistemul digestiv, sunatoarea va proteja mucoasa gastrica si va linisti spasmele care apar la nivelul tractului gastro- intestinal. O cana de ceai cald de sunatoare te ajuta sa atenuezi arsurile  stomacale, balonarea şi durerile  de stomac.

Tenul tau iti va multumi

Infuzia de sunatoare este perfecta pentru tenul sensibil, cu pielea ridata si imbatranita deoarece reuseste sa activeze circulatia periferica si rezultatul un ten moale si matasos. Prepara infuzia astfel: intr-o cana de apa fierbinte se pun 2 linguri cu varf de flori uscate de sunatoare, se acopera, se lasa 10 minute  si se strecoara. Inmoi in infuzie diskete demachiante, le aplici pe fata si le tii 15 minute.

Daca te-ai trezit cu cearcane si cu ochii umflati, este de ajuns sa faci un ceai de sunatoare, il racesti in congelator si apoi iti aplici comprese pe ochi timp de 10 minute. Repeti operatia de 2 sau 3 ori, mereu cu comprese reci.

Si mai simplu este sa faci un ceai folosind sunatoare la pliculete, pui pliculetele in congelator si apoi le aplici direct pe zona afectata.

Pentru ca este cea mai populara planta, cu nenumarate proprietati vindecatoare, sunatoarea si-a castigat un bun renume si merita sa ramana in atentia noastra.