De mii de ani, fructele, legumele si plantele medicinale sunt folosite cu scopul de a se preveni diferite boli dar si pentru tratarea acestora, din acest motiv fiind considerate cea mai veche forma de tratament. Specialistii au realizat si vor realiza cercetari medicale cu scopul de a intelege cat mai bine efectele plantelor, fructelor si legumelor. Intre numeroasele fructe si plante cu rol benefic asupra organismului uman se numara merele si  Camellia sinensis, o planta din ale carei frunze provine ceaiul verde. Consumate in paralel, ceaiul verde si merele pot avea rezultate miraculoase pentru organism.

Merele au un continut bogat in fibre si antioxidanti, din acest motiv fiind considerate fructe foarte nutritive. Aceste fructe contin flavonoizi care reduc cu aproximativ 23% riscul dezvoltarii cancerului pancreatic. Compusii triterpenoizi aflati in coaja marului lupta impotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau san. De asemenea, merele contin fibre solubile care pot mentine echilibrul zaharului in sange si pot stimula tranzitul intestinal.  Merele rosii contin quercentina, un antioxidant cu rol deosebit de benefic pentru sistemul imunitar, iar merele de culoare inchisa contin resveratrol, un antioxidan considerat cel mai puternic dintre cei cunoscuti.

Pe de alta parte, ceaiul verde contine diferiti compusi bioactivi care pot imbunatati sanatatea. Acesta contine polifenoli, cum ar fi flavonoide si catechinele, care functioneaza ca antioxidanti puternici ce pot reduce formarea de radicali liberi din organism, protejand celulele si moleculele. De asemenea, antioxidantii din ceaiul verde pot reduce riscul de diverse tipuri de cancer, riscul de Alzheimer si Parkinson. Consumul de ceai verde reduce riscul de diabet zaharat de tip II, cel al bolilor cardiovasculare, este recomandat in obezitate, in afectiuni cardiovasculare, pentru cresterea imunitatii, ca adjuvant in depresii, energizant si multe alte afectiuni.

Institutul de Cercetari Alimentare din Marea Britanie a publicat un nou studiu, care sustine teoria potrivit careia anumiti compusi gasiti in mod natural in alimente au efecte specifice care ajuta la prevenirea bolilor cronice. Echipa de cercetare a descoperit un mecanism prin care polifenolii din ceai verde si mere blocheaza activitatea moleculei responsabile pentru procesele patologice din sange, idee ce sustine si alte studii care au demonstrat ca alimentele bogate in polifenoli reduc riscurile de boli cronice. Este perfect adevarat faptul ca se cunosteau beneficiile consumului de mere si de ceai verde, acestea fiind dovedite in studii anterioare, insa, in noul studiu a fost blocata complet activitatea moleculei VEGF, fiind prima data cand s-a apelat la aceasta procedura. Studiul realizat de o echipa condusa de Dr. Paul Kroon, a demonstrat ca polifenolii din ceaiul verde și mere blocheaza moleculele VEGF, molecule responsabile de procesele patologice care au loc in sange. De asemenea, aceste molecule au o legatura directa cu aparitia cancerului, formarea tartrului si a depozitelor aterosclerotice, de asemenea,  putand conduce la aparitia infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Adevarate surse de sanatate, atat merele cat si ceaiul verde va sunt la indemana, nu va ramane decat sa le consumati! In acest fel veti putea profita de actiunile benefice ale acestora.