Multe dintre proprietatile ceaiului verde sunt binecunoscute, planta fiind indelung analizata, studiata si cercetata, tocmai pentru a se descoperi toate beneficiile pe care le are asupra organismului uman.  Planta din ale carei frunze provine ceaiul verde, este cunoscuta sub numele de Camellia sinensis si creste inChina, Japonia, Extremul Orient, Argentina, India, Pakistan si Rusia. Printre altele, ceaiul verde este recomandat ca adjuvant in afectiuni cardiovasculare, obezitate, pentru cresterea imunitatii, ameliorarea depresiilor, ca energizant in oboseala, scaderea colesterolului „rau”, imbunatatirea circulatiei sanguine ori pentru infectii renale, respiratorii si digestive. De asemenea, au fost realizate cercetari care au demonstrat ca acest ceai cu proprietati miraculoase pentru organismul nostru poate fi o sursa de medicamente pentru tratarea cancerului; poate creste plasticitatea sinaptica pe termen scurt a creierului; si poate fi utilizat ca adjuvant  in tratarea unor disfuncționalitati cognitive in boli neuropsihiatrice.

Desi, se putea considera ca toate secretele cu privire la proprietatile ceaiului verde au fost descoperite, o echipa de cercetatori condusa de Sanjay Mathur, de la Universitatea din Koln, Germania, a demonstrat ca au mai ramas lucruri nespuse in legatura cu beneficiile acestuia.  Sanjay Mathur, ale carui interese stiintifice se concentreaza pe diferite aspecte ale nanotehnologiei (stiinta care se ocupa cu studiul obtinerii, identificarii caracteristicilor si aplicatiilor materialelor proiectate la dimensiuni nano), alaturi de echipa sa, a relevat  utilitatea nanoparticulelor de fier inrezonanta magnetica nucleara (RMN). Cum  nanoparticulele au nevoie de ajutor pentru  a ajunge acolo unde se doreste in organism, cercetatorii au incercat sa rezolve aceasta problema prin atasarea unor nutrienți naturali.

Echipa lui Sanjay Mathur a vrut sa vada daca compusii din ceai verde, cu proprietati dovedite in lupta impotriva cancerului si proprietati anti-inflamatorii, ar putea juca acest rol. In cercetarile realizate, experimentate pe soareci diagnosticati cu cancer,  nanoparticulele de oxid de fier au fost acoperite de catechine, compusi aflati in frunzele de ceai verde care fac parte dintr-o categorie mai mare de substante benefice numite flavonoide. Antioxidanti puternici care inhiba speciile reactive de oxigen (dioxidul de nitrogen, peroxilii, radicalii hidroxili, anionii superoxid, etc.), catechinele sunt de fapt niste metaboliti secundari ai plantelor.

Acesti compusi sunt grupati in cateva tipuri principale: catechina, epicatechina (EC), epigalocatechina (EGC), epicatechin galat (ECG) si epigalocatechin 3 galat (EGCG) – in cazul ceaiului verde cele mai numeroase fiind cele de tip galat de epigalocatechina (EGCH), cu proprietati anticancer.  La randul lor, nanoparticulele sunt cu cel putin o dimensiune mai mici in comparatie cu un micron si pot avea rolul de transportor pentru picaturile de lichide sau gaze. Avand in vedere ca rezultatele cercetarilor au demonstrat ca noii agenti de imagistica s-au adunat in celulele tumorale si au reliefat un contrast puternic cu celulele non-tumorale, cercetatorii au concluzionat ca nanoparticulele acoperite cu catechine sunt candidati promitatori pentru a fi utilizati in investigatia prin Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) si in aplicatii conexe.

In concluzie, se poate spune ca proprietatile benefice cunoscute ale ceaiului verde asupra organismului uman sunt numeroase, dar poate ca cercetarile viitoare le vor demonstra si pe cele necunoscute pana in prezent. Secretele frunzelor acestui tip de ceai, sunt, probabil, departe de a fi descoperite in intregime.