Probabil ne intrebam de fiecare data cand vedem o informatie despre acest tip de ceai, care este adevarata lui provenienta, si din ce este facut. Ceaiul Mate este realizat dintr-o planta numita yerba mate, planta ce face parte din familia de Aquifoliaceae, si se regaseste cu preponderenta in tarile Americii de Sud, precum Argentina (acesta fiind si principala tara exportatoare de yerba mate), Paraguay, Uruguai, Peru, Chile, Bolivia sau Brazilia. Acest tip de planta este in permanenta verde si are numeroase proprietati benefice organismului. Trebuie remarcat faptul ca in tarile enumarate mai sus, acest tip de ceai este unul foarte cunoscut, consumul lui facand parte din obiceiurile nationale din cele mai vechi timpuri.

Slabeste cu ceai yerba mate!

Trebuie sa stim totusi care sunt efectele acestui tip de ceai foarte laudat de catre consumatorii din intreaga lume. Avand la baza un gust usor amarui, aceste are o multime de beneficii, in special pentru anumite probleme de sanatate, topul actiunilor sale fiind bazat pe prevenirea obezitatii si mentinerea unei siluete cat mai apropiate de perfectiune. Insa acesta nu se limiteaza doar la atat, avand mult mai multe efecte foarte importante asupra organismului.

Primul dintre acestea este stimularea metabolismului. Probabil cel mai atragator aspect este acela al stimularii arderii grasimilor, lucru care face din acest tip de ceai unul de importanta maxima in randul doamnelor si domnisoarelor ce sunt la dieta. De asemenea, ceaiul yerba mate a reusit sa atraga atentia sportivilor din domeniul fitness-ului si al culturismului datorita proprietatiilor sale de a elimina surplusul de apa din organism.In plus, pe langa inhibarea foamei, ceaiul mate confera energie, fiind foarte benefic pentru situatiile in care nu reusiti sa va odihniti suficient, si va simtiti obosit.

Ceaiul yerba mate te fereste de diabet si reduce nivelul colesterolului

Acest tip de ceai reuseste sa se impuna si la nivelul anumitor boli, astfel ca el are proprietatea de a ameliora reumatismul, artrita sau chiar un bun efect in cazul bolilor hepatice. De asemenea, el reduce factorii de risc pentru diabetul zaharat si reduce colesterolul “rau” din sange. In plus, datorita proprietatilor sale curative, ceaiul mate reuseste sa inhibe dezvoltarea celulelor canceroase.

Probabil una din calitatiile pentru care acesta este baut de un numar din ce in ce mai mare de persoane este intarirea sistemului imunitar.

Ceaiul mate s-a raspind foarte repede in intreaga lume, ajungand printre cele mai consumate ceaiuri. Datorita proprietatiilor sale, productia de yerba mate a crescut cu 16% fata de acum 20 de ani, fiind produsa anual o cantitate de aproximativ 300.000 de tone.

De remarcat este faptul ca nivelul vitaminelor B1 si B6, aflate in 100 de grame de ceai yerba mate, asigura in proportie de 100% necesarul zilnic, in cazul vitaminei B1, si de 47%, in cazul vitaminei B6. De asemenea, in 50 grame de ceai mate, regasim 27% din necesarul zilnic de Potasiu si 60% din cel de Magneziu.

Proprietatile antioxidante ale ceaiului yerba mate pot fi asemanate cu cele ale ceaiului verde, in timp ce, in comparatie cu ceaiul negru, acestea sunt superioare.