Daca cineva ar spune ca sfecla rosie este una din cele mai utile alimente pe care le poti consuma, ai putea zambi. De fapt, cu greu poti gasi mai multe beneficii decat cele pe care le aduce aceasta.
Pentru cine nu stie, este o leguma de culoare rosie spre violet si nu are un aspect prea frumos, dar cand o tai, culoarea devine rosu intens si parca te imbie s-o mananci. Culoarea rosie este data de un pigment natural numit betanina.
Sfecla rosie se poate manca cruda sau coapta, dar ideal este sa se consume cruda deoarece asa isi mentine substantele nutritive si curative. Daca o consumi pentru ca ai nevoie de fier, trebuie s-o asociezi cu suc de lamaie pentru a facilita absorbtia fierului, pentru ca fierul din vegetale se obtine mai greu decat fierul din animale.
Indiferent daca este fiarta, coapta sau cruda, se foloseste in salate, cu ulei si lamaie. In schimb, daca o folosesti sub forma de suc, isi pastreaza toate proprietatile curative, este usor de asimilat si este un excelent leac pentru foarte multe boli. Gustul este foarte placut iar daca o asociezi cu alte fructe si legume cum ar fi morcov, mar, ghimbir, citrice, devine un adevarat medicament. Bogatia de substante benefice sanatatii o face de neegalat in fata tuturor legumelor.
Sfecla rosie contine fibre, saruri minerale cum ar fi fier, sodiu, potasiu, calciu, magneziu si iod. Vitaminele sunt foarte bine reprezentate de cele din grupul B (B1, B2, B3 si B6), de vitamina C si vitamina A.
Savantii au demonstrat ca este o bogata sursa de energie, iar datorita oxidului nitric continut chiar este considerata “un dopping natural” pentru ca mareste cu pana la 16% rezistenta sportivilor.
Iata alte cateva efecte benefice pentru organism:
Fortifica sistemul imunitar
Sfecla rosie reuseste sa tina sub control nivelul colesterolului si al zaharului. Vitaminele din sfecla iti fortifica sistemul imunitar, digestiv si activeaza metabolismul celular fiind utila in prevenirea tumorilor. Asa cum am mai spus, culoarea sfeclei este data de betanina, o substanta coloranta care lupta impotriva radicalilor liberi si asta ii da efect antioxidant. Foarte important e faptul ca intareste sistemul imunitar si astfel previne acele tipuri de cancer care apar din motive de grave tulburari hormonale.
Te scapa de toxine
De exemplu, atunci cand consumam proteine animale furnizate de lapte si carne sau alimente cu zahar si amidon concentrat, in corp se produce acid uric iar rinichii trebuie sa depuna prea mult efort ca sa-l elimine. Din aceasta cauza tot corpul are de suferit. Aici intervine sucul de sfecla rosie care te ajuta sa-ti cureti organismul pentru ca are capacitatea de a absorbi toxinele si de a le elimina.
Buna pentru inima
Fiind o buna sursa de nitrati naturali, sucul de sfecla rosie contine oxid nitric ce are rolul de a largi arterele si astfel sangele circula mai bine si reduce tensiunea arteriala. Un pahar pe zi cu suc de sfecla rosie proaspat stors, aduce mari beneficii sistemului cardiac.
Aparatul digestiv iti va multumi
Sfecla rosie stimuleaza productia de sucuri gastrice si secretia bilei iar prezenta fibrelor ajuta la buna functionare a organismului. Contine fibre solubile si insolubile iar continutul de saruri minerale o face sa fie digerabila si foarte indicata in convalescenta.
Indicata in cura de slabire
Aceasta leguma imbunatateste activitatea rinichilor si faciliteaza eliminarea grasimilor de aceea e utila in curele de slabire. Pentru ca sfecla rosie este compusa in proportie de 91% din apa, este foarte utila in rehidratarea corpului. Sfecla rosie contine foarte putine calorii (doar 20 Kcal la 100 grame) iar pentru ca prezenta fibrelor iti creaza senzatia de satietate este alimentul ideal in curele de slabire.
Bun pentru viata amoroasa
Acelasi oxid nitric pe care am vazut ca il contine sfecla e bun si pentru imbunatatirea vietii sexuale, in conditiile in care acesta ajuta la relaxarea vaselor sanguine din zona organelor genitale. Acest “remediu” e valabil atat pentru femei cat si pentru barbati.
Are si ceva contraindicatii
Cu toate proprietatile sale, sfecla rosie este contraindicata in gastrita deoarece stimuleaza productia de sucuri gastrice, iar daca ai diabet trebuie consumata cu moderatie deoarece contine zahar. Mare atentie pentru cine sufera de calculi renali deoarece are calciu. In aceste cazuri opinia medicului este de mare folos, dar de obicei, daca o consumi in cantitati mici, nu vor fi probleme.
Natura ne da metode prin care putem fortifica trupul, care ne dau energie si vitalitate, adica sanatate intr-un cuvant. Depinde de noi daca le folosim cum se cuvine.