Antioxidantii reprezinta o parte importanta a compusilor activi prezenti in ceaiul verde. Iata cateva secrete pentru a mari concentratia de antioxidanti din ceaiul verde:

Temperatura. Studiile au demonstrat ca folosind apa fierbinte, numarul antioxidantilor din frunzele de ceai creste. Cu cat temperatura apei folosite la infuzie este mai ridicata, cu atat concentratia de polifenoli este mai mare, rezultand astfel un ceai mai eficient impotriva bolilor. Efectul secundar ar fi ca gustul ceaiului devine mai amar.

Timpul de infuzie. Pentru a concentra cat mai mult calitatile ceaiului intr-o ceasca, se recomanda un timp de infuzie mai lung. Cu cat infuzia este mai indelungata, cu atat numarul polifenolilor creste. Frunzele de ceai ar trebui lasate la infuzie intre 2 si 5 minute pentru ca numarul polifenolilor sa creasca. Din infuziile mai scurte rezulta un numar mai mic de polifenoli si mai multa cofeina in ceai.

Marimea frunzelor. Cu cat frunzele sunt mai mici, cu atat mai bine. Studiile au aratat ca frunzele de ceai mici necesita un timp de infuzie mai scurt, decat cele mari.

Frunze de ceai sau plicuri. Este de preferat sa folositi frunze de ceai. Lasand pur si simplu frunzele de ceai sa pluteasca pe apa, o cantitate mai mare de polifenoli este extrasa, in timp ce, in cazul pliculetelor, pentru a se produce aceeasi cantitate de antioxidanti, ele trebuiesc scufundate in apa continuu.