Scortisoara – aroma si puteri nebanuite
Sarbatorile de iarna nu ar mai fi la fel fara aroma scortisoarei plutind peste tot, asa cum placinta cu mere nu poate exista fara scortisoara; asocierea lor da multa savoare si originalitate.
Folosim scortisoara in dulciuri, creme, compoturi, dulceturi sau pentru aromatizarea siropului, vinului fiert si a cafelei.
Scurt istoric. Scortisoara sau “Pulberea bogatilor”
In Evul Mediu scortisoara a trăit o perioadă de regina incoronata a condimentelor: o cumpărau nobilii pentru a putea să-și etaleze bogăția lor la masa si era unul dintre cele mai pretioase cadouri pe care le faceau regilor, ca simbol al prestigiului.
Scortisoara avea aceeasi valoare precum aurul sau chiar mai mare si nu putea fi gasita pe in locuintele oamenilor de rand.
Preotii credeau că scortisoara are puteri miraculoase, dar o percepeau ca un simbol al efemerului și plăcerilor și prin urmare, ca ceva imoral.
Astazi vremurile s-au schimbat si scortisoarea este accesibila tuturor. Toata lumea este incantata gustul scortisoarei, de mirosul imbatator al acesteia, si de proprietatile sale medicinale.
Proprietatile benefice ale scortisoarei
Cu toate astea, chiar daca o cunoastem mai mult din punct de vedere culinar, trebuie sa stim si faptul ca scortisoara are multe proprietati medicinale iar in combinatie cu mierea face minuni in bolile cardiovasculare. Este folosita cu succes in infectii urinare, raceli, gripa, alunga oboseala, reduce colesterolul, stimuleaza memoria si a avut rezultate si in cura de slabire.
Scortisoara contine vitamine din complexul B, vitamina A si vitamina C, precum si minerale din care amintim magneziu, calciu, fosforul, zincul, fierul si potasiul iar intr-o cantitate mica si proteine, fibre, grasimi, zaharuri si diversi acizi.
In tarile calde este folosita pe post de antiseptic natural deoarece scortisoara contine un ulei esential, fenolul, care este eficace in combaterea bacteriilor responsabile de infectii.
Iata detaliat cateva din proprietatile medicinale ale scortisoarei:
Regleaza glicemia
Persoanelor cu diabet li se face mereu foame. Daca includ scortisoara in dieta lor vor descoperi ca aceasta domoleste stimulii foamei, asa zisa foame nervoasa. Regleaza concentratia de zahar din sange deoarece contine un polifenol care actioneaza exact ca insulina. Are proprietatea de a inlatura epuizarea si oboseala ciudata care este o caracteristica a diabeticilor, chiar si a celor hiperglicemici.
Benefica pentru memorie
Deoarece contine fier, calciu si magneziu, scortisoara stimuleaza functiile cognitive ale creierului, anuleaza oboseala psihica si intelectuala, imbunatateste memoria. Daca ai mereu langa tine un baton de scortisoara, mirosul scortisoarei iti stimuleaza creativitatea.
Inima sanatoasa
Cercetatorii au demonstrat ca scortisoara are proprietatea de a reduce trigliceridele si colesterolul din artere, intareste muschii inimii si regleaza ritmul acesteia, ajutand astfel la evitarea riscului de infarct. Un remediu la indemana ar fi sa faci o pasta din pudra de scortisoara si miere si sa mananci in fiecare dimineata la micul dejun.
Este un bun digestiv
Scortisoara are in compozitia ei o enzima digestiva numita tripsina ce este capabila sa favorizeze dispersarea grasimilor, sa previna fermentatia abdominala si sa asigure o buna digestie. Aceasta se poate realiza cu un simplu ceai de scortisoara. Ceaiul il prepari dintr-o lingurita cu pulbere de scortisoara intr-o cana de apa fierbinte, pe care il lasi la infuzat 10 minute si il bei caldut. Imediat iti va da o stare de bine. Pentru reducerea aciditatii si digerarea alimentelor grele gen carne iti va fi de ajutor o lingurita de scortisoara amestecata cu 2 de miere.
Se poate folosi ca dezinfectant
Pentru ca are proprietati antimicrobiene se poate folosi cu succes in tratarea ranilor, presarand pudra de scortisoara, bineinteles dupa ce se spala rana. Este buna si pentru dantura deoarece curata si albeste dintii si daca nu poti sa-ti speli dintii dupa masa, poti sa mesteci o bucata de scortisoara si efectul va fi acelasi. Pentru aceste proprietati a inceput sa se foloseasca tot mai mult in pastele de dinti.
Sfat: Daca va doare dintele si nu ajungeti repede la un dentist, faceti o pasta din miere si scortisoara si aplicati-o pe dintele bolnav. Asteptarea va fi mai usoara.