Salvia, sanatate intr-o singura ceasca. 6 proprietati importante

Daca ati fost precum multi dintre copiii care aveau mame sau bunici interesate de tratamente naturiste, poate tineti minte cum acestea va ofereau mereu o cana cu ceai de salvie. Pe care o refuzati sistematic. Motivul? Nu va placea gustul amarui. Ei bine, salvia se dovedeste a fi un leac natural universal, printre cele mai bune pe care le poti gasi.

Aceasta planta medicinala si aromatica se gaseste in lume in multe soiuri, dar ce ne intereseaza pe noie este salvia de gradina sau salvia officinalis.

Folosita din cele mai vechi timpuri si pana in epoca moderna pentru tratarea diferitelor boli, salvia nu inceteaza sa ne uimeasca cu vastele sale proprietati salvatoare. Aceasta planta este bogata in substante estrogene, flavonoizi, enzime, foarte multi acizi si  vitaminele din grupul B ( acidul folic, tiamina, riboflavina), vitamina A pentru piele sanatoasa si vitamina C pentru sinteza proteinelor structurale (colagenul). Contine si minerale precum magneziu, potasiu, zinc, fier, mangan si cupru.

Salvia este de un real ajutor in paralizii, spasme si afectiuni ale stomacului, greata, voma, stari febrile, afectiuni ale aparatului respirator, in tulburari intestinale, transpiratii nocturne, stimuleaza secretia de bila a ficatului si e benefica in dereglari hormonale, dureri de cap, nevralgii, inflamatii si stari nervoase. Probabil ca lista ar putea cuprinde zeci de puncta, dar iata cateva proprietati importante:

Sprijin atunci cand ai diabet

Salvia are proprietatea de a scadea si normaliza nivelul zaharului din sange, ceea ce este un ajutor esential atunci cand lupti cu diabetul. Iata cel mai placut remediu natural pentru diabet:

Se fierb 200 grame de salvie intr-un litru de vin alb, timp de 2 minute. Se lasa sa se raceasca si se bea cate un pahar dupa pranz si cina.

Daca asta ti se pare prea sofisticat sau nu consumi alcool, chiar si banalul ceai te poate ajuta.

Ajutor in problemele digestive

Avand actiune antispastica si diuretica, salvia este cel mai des folosita in tulburari digestive si gastro-intestinale, tonifica si fortifica tot canalul digestiv.

Salvia reuseste sa trateze cu succes problemele digestive gen balonare, constipatie sau diaree si o simpla cana cu ceai de salvie te va  face sa te simti bine. In caz ca ai crampe abdominale dar nu-ti place gustul amarui al ceaiului de salvie, poti sa pui pe abdomen o compresa cu ceai cald de salvie. O veche reteta manastireasca recomanda,pentru virtutile relaxante si digestive, ceaiul de salvie preparat asa:

1 litru de apa, coaja de la o lamaie (fara partea alba) si 8 frunze de salvie se fierb impreuna timp de 15 minute, se strecoara si se adauga sucul de la lamaie.

Lupta impotriva stresului

Ceaiul de salvie este foarte util pentru sistemul nervos, deoarece are un efect relaxant si reuseste sa calmeze starile de nervi, frica, anxietatea, paranoia. Actioneaza la nivel emotional calmand si aducand seninatate; este  un support si  pentru depasirea crizei de varsta a doua, cand persoanele intra in depresie considerandu-se deja batrane.Pentru combaterea oboselii fizice, mentale si a starilor depresive, se bea o cana cu ceai de salvie. Daca bei ceai de salvie inainte de a merge la culcare, dimineata vei realiza ca esti mai odihnit decat de obicei.

Sanatatea ochilor sau “ochiul clar”

Se fac in continuare cercetari pentru folosirea salviei in bolile ochilor, mai ales in degenerescenta maculara, o boala atribuita batranetii. Salvia contine acid carnosic (un antioxidant care protejeaza celulele impotriva radiatilor UV), acesta imbunatateste vederea protejand retina si arterele cerebrale, ajutand la claritatea vederii. Prezenta vitaminei A, un puternic antioxidant natural,  ajuta in vederea pe timp de noapte.

In vechime se folosea o metoda cam ciudata ca sa scoata din ochi corpurile straine gen insecte, praf  sau tot ce poate sa-ti intre in ochi din greseala si sa te deranjeze:

Semintele de saIvie se puneau sub pleoapa, unde datorita mediului umed se umflau si provocau lacrimi care facilitau iesirea din ochi a corpului strain.

Planta tineretii

Avand un puternic efect antioxidant, salvia ajuta la stimularea si pastrarea memoriei, lupta impotriva distrugerilor creierului provocate de radicalii liberi, adica inhiba procesele de degradare ale sistemului nervos central, prevenind senilitatea. De aceea i se spune planta tineretii deoarece ajuta la mentinerea facultatilor intelectuale. Strabunicii nostri ziceau ca daca consumi salvie la inceputul primaverii, vei reintineri. Salvia este o planta inteligenta si actioneaza exact unde este nevoie, ajutandu-ne sa fim sanatosi la trup si la minte.

Are rol de deodorant

Considerata cel mai bun atimicrobian, salvia are rezultate notabile in gestionarea problemelor transpiratiei abundente si mai ales a transpiratiei nocturne, deoarece distruge microbii care provoaca  transpiratia si mirosul urat si astfel reduce activitatea glandelor sudoripare.

In unele din cartile mai vechi despre plantele medicinale e preluata o vorba de duh de acum sute de nai care spunea:

“De ce sa moara omul, cand in gradina creste salvia?”

Chiar asa. Data viitoare cand avem probleme de sanatate sa ne amintim de aceasta planta.