Este sigur sa se bea ceai verde in timpul sarcinii, sau in perioada de conceptie, dar numai cu moderatie. Daca nu ar fi fost asa, poate ca ceaiul verde nu ar mai fi fost pe locul doi in lume, in topul celor mai consumate bauturi.

O femeie insarcinata doreste sa fie vigilenta si sigura ca viitorul copil nu va avea de suferit de pe urma consumului de ceai verde. Daca sunteti insarcinata si consumati ceai verde, exista doua riscuri despre care ar trebui sa stiti: defecte ale tubului neural si cofeina.

Defecte ale tubului neural

Rezultatele unor studii au evidentiat faptul ca problema defectelor tubului neural la copii poate fi asociata cu un consum ridicat de ceai verde. Desi unii experti au afirmat ca de vina pentru aceasta problema ar fi cofeina, un studiu recent sugereaza ca in spatele acestor defecte ar fi antioxidantul EGCG, prezent in ceaiul verde.

Ceaiul verde previne aparitia cancerului prin blocarea unei enzime denumita dihidrofolat reductaza (DHFR).

Doctorii recomanda, de obicei, viitoarelor mame, administrarea de suplimente de acid folic, in perioada de conceptie si in primul trimestru de sarcina. Acest lucru se intampla deoarece acidul folic permite producerea de DHFR, ce ajuta la asigurarea unei dezvoltari normale a tubului neural. Un consum ridicat de ceai verde reduce cantitatea de DHFR. Desi acest lucru previne aparitia cancerului, in acelasi timp creste riscul aparitiei defectelor la tubul neural al copiilor. Astfel se explica de ce unele studii din trecut au asociat consumul ridicat de ceai verde cu defectele tubului neural.

Este recomandat un consum limitat de ceai verde in timpul sarcinii, iar in primul trimestru se poate renunta complet la el.

Cofeina

Ceaiul verde contine cofeina si acid tanic. Consumul ridicat a fost asociat cu probleme de fertilitate. In particular, cofeina traverseaza placenta si a fost asociata cu avortul spontan, intarzierea cresterii intrauterine si greutate mica la nastere.

Doua studii au subliniat faptul ca un consum moderat de cofeina este sigur pentru femeile insarcinate. Unul din ele, realizat in cadrul Universitatii de Medicina Yale, a evidentiat faptul ca un consum moderat de cofeina nu produce nici un fel de efecte secundare.
Cofeina poate reduce greutatea copilului la nastere si poate cauza avortul spontan, insa acest lucru este semnificativ doar pentru un consum de 600 miligrame de cofeina (echivalentul a sase cesti de cafea) pe zi.

Cel de al doilea studiu, realizat in Danemarca, a condus la concluzii similare. In acest caz au fost intervievate peste 88 000 de femei insarcinate, iar rezultatul a fost acelasi. Consumul moderat de ceai verde nu produce efecte secundare.
Cu toate acestea, un consum de peste 8 cesti de cafea pe zi, creste riscul de avort spontan sau de fat mort, cu 60%.

Recomandari

Pe baza acestor studii, agentia britanica pentru standarde alimentare recomanda, ca doza maxima sigura, 300 miligrame de cofeina pe zi, pentru majoritatea femeilor insarcinate. Acesta este echivalentul a 6 cesti de ceai verde pe zi.

Unii experti recomanda administrarea de suplimente pe baza de ceai verde, in timpul sarcinii, ca metoda de evitare a cofeinei. Mare atentie insa, aceste tablete contin o forma concentrata de extract, echivalentul a mai multe cesti de ceai. Un supradozaj poate fi periculos.

In perioada de alaptare, cofeina poate trece din laptele matern la copil, provocandu-i tulburari de somn. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui sa evitati consumul de ceai verde in perioada sarcinii.