Se poate face o infuzie de ceai de mai multe ori?

Din ceaiurile verzi de calitate se pot face fara probleme 3-4 infuzii. De altfel, aceste infuzii succesive au un avantaj: teina, aminoacizii si vitamina C sunt extrase in proportie de 80% inca din prima infuzie. Ceea ce inseamna ca veti profita de binefacerile diuretice si dezintoxicante ale ceaiului, limitand ingerarea de teina.

Cum sa facem pentru a bea mai multe cesti?

Faceti infuzia intr-o ceasca. Daca respectati o buna temperatura a apei si o buna durata de infuzare, veti constata ca frunzele (daca e vorba de un ceai verde de soi), se desfasoara si cad la fundul cestii. Puteti sa beti fara sa mai strecurati. Dupa ce v-ati baut ceasca, lasati-o pana la viitoarea infuzie, o ora sau doua mai tarziu. E de-ajuns sa varsati din nou apa fierbinte (dar nu clocotita) peste frunzele umede si sa asteptati cateva secunde pentru a bea din nou ceai.

Pentru a bea ceai verde toata ziua, putem sa-l facem dinainte si sa-l conservam intr-un termos?

Nu! Ceaiul verde isi dezvaluie aromele la o temperatura a apei si respectand un anumit timp de infuzare. De altfel, daca apa e prea fierbinte, ucideti gustul si anumite proprietati terapeutice ale ceaiului. Acelasi lucru se intampla daca pastrati ceaiul intr-un termos.

Dar pliculetele pentru infuzii?

In cele mai multe cazuri, cel putin in cazul ceaiului verde, e vorba de un ceai de calitate inferioara. Sunt pulberi de frunze sau frunze din a treia sau a patra recolta. De aceea, nu se preteaza la infuzii succesive. In schimb, sunt deosebit de convenabile in calatorii sau la birou.

Este daunator sa li se dea ceai verde copiilor mici?

Nu, dimpotriva! Fiindca ceaiul verde nu este excitant precum cafeaua. Este un stimulent fizic si intelectual bland si de durata. Dandu-le ceai verde ii veti invata cu un gust nou, veti limita cariile dentare si problemele digestive. Evitati totusi sa le dati copiilor dumneavoastra ceai verde dupa amiaza si limitati cantitatea.

Cate cesti de ceai pe zi?

Depinde de tipul de ceai si de efectul pe care doriti sa il obtineti. Daca o faceti pentru a slabi sau pentru a lupta impotriva unei tulburari, puteti sa beti pana la 8-10 cesti pe zi. Limita care nu trebuie depasita este cea care va impiedica sa dormiti. Este deci preferabil sa incepeti cu 2 sau 3 cesti, sa mariti in fiecare zi numarul si sa va opriti de indata ce simtiti ca acesta va tulbura somnul.

Ca regula generala, se considera ca media este in jur de 10gr ceai pe zi si persoana (adica 5 lingurite de ceai), ceea ce corespunde cu 5-15 cesti (in functie de numarul de infuzii).

Pentru copii si femeile insarcinate este recomandabil sa se ramana la 6-8 gr pe zi.

Care sunt contraindicatiile medicale ale ceaiului?

Nu exista o contraindicatie medicala majora decat daca se iau anumite medicamente. Astringenta taninurilor incetineste absorbtia substantelor medicamentoase, in special a antidepresivelor. Dar aceasta particularitate se refera indeosebi la ceaiul negru. In toate cazurile, e recomandabil sa nu se bea ceai o data cu un medicament. E suficient sa se astepte o ora sau doua. Avem un articol special dedicat contraindicatiilor ceaiului verde.