Rezultatele unui nou studiu, realizat in Corea de Sud, au plasat ceaiul verde pe primul loc in topul extractelor de ceai, cu proprietati antioxidante si antimicrobiene.

Autorii studiului au sugerat ca extractele din frunzele unor plante, folosite de regula in obtinerea de ceaiuri, pot fi folosite ca ingrediente functionale de promovare a sanatatii (de exemplu, pentru distrugerea bacteriilor cariogene din cavitatea bucala) sau ca si conservanti naturali cu efect antimicrobian.

“Ceaiurile” supuse testelor au fost rooibos, camellia sinensis (ceai verde si ceai negru), rozmarin, lemongrass, frunze de agud, frunze de bambus, frunze de lotus, menta, frunze de curmal si mate.

Pentru majoritatea testelor rezultatul a fost acelasi: ceaiul verde prezinta cea mai ridicata activitate antioxidanta. Ceaiul negru, rozmarinul si frunzele de curmal au prezentat, de asemenea, un potential antioxidant considerabil.

Pe langa potentialul antioxidant, autorii studiului au analizat si activitatea antimicrobiana. Au fost considerati doi agenti patogeni, intalniti, de obicei, la nivelul cavitatii bucale (streptococcus mutans si streptococcus sobrinus), si trei agenti patogeni intalniti, de obicei, in alimentele contaminate (listeria monocytogenes, shigella flexneri si salmonella enterica).

Dintre toate extractele, cel de ceai verde a prezentat o puternica activitate antimicrobiana impotriva celor cinci agenti patogeni, iar cel de mate a fost cel mai eficace impotriva bacteriilor prezente in cavitatea bucala.

Titlul studiului: “Antioxidant and antimicrobial activities of various leafy herbal teas”
Autori: Jungmin, O., Heonjoo, J., Reum Cho, A., Sung-Jin, K., Jaejoon, H.