Ceaiul oolong chinezesc (i se mai spune si wulong) este considerat ceaiul cu cel mai complicat proces de obtinere, fiind necesare multa indemanare si experienta, pentru a obtine intreaga varietate de arome si culori.

Ceaiul oolong reprezinta un fel de legatura intre ceaiul verde si ceaiul negru. Ca majoritatea ceaiurilor ce provin din planta camellia sinensis, aroma ceaiului oolong este influentata foarte tare de proncetul de oxidare al frunzelor. Acest procent de oxidare poate fi intre 15% si 75%, reprezentand dupa cum spuneam o legatura intre ceaiul verde, ce nu este oxidat aproape deloc, si ceaiul negru, ce este oxidat aproape in totalitate.

Ceaiul oolong se diferentiaza de celelalte ceaiuri chiar si prin perioada de recoltare a frunzelor, aceasta facandu-se mult mai tarziu fata de ceaiul verde, alb sau galben. Chiar si sortimentul “oolong de primavara” este cules abia in luna aprilie, sau chiar mai.

Standardul recoltarii il reprezinta trei sau patru frunze proaspete, deschise in intregime. Mugurii sunt rar utilizati, dar pot fi intalniti ocazional in ceaiul oolong de origine taiwaneza. De la recoltare si pana la vanzare, frunzele au nevoie de aproape o luna pentru a fi procesate, astfel ca ceaiul cules in mai este comercializat abia in iulie.

Aceasta perioada mai tarzie de recoltare este necesara pentru ca frunzele sa fie mai mari, mai rezistente pentru procesare si mai bogate in uleiuri aromatice. Aceste uleiuri aromatice sunt scoase in evidenta dupa oxidarea controlata si dupa multiple faze de dezhidratare.

Procesul de obitenere al ceaiului oolong este diferit pentru fiecare din cele patru zone in care este produs, insa principiul de baza este acelasi. Dupa recoltare, frunzele proaspete sunt asezate la soare, timp de cateva ore, pentru a se usca. Dupa ce frunzele pierd suficienta umezeala, pentru a putea fi pliate, acestea sunt mutate inauntru, asezate pe discuri din bambus si apoi agitate pentru a porni procesul de oxidare.

In timp ce frunzele se oxideaza, acestea pierd in continuare umezeala, datorita temperaturii din incapere (temperatura controlata). Dupa ce frunzele au fost oxidate corespunzator, acestea sunt expuse la un curent de aer cald, pentru a opri procesul de fermentare. Urmatorul proces este cel de modelare a frunzelor, in unele cazuri, acestea fiind rulate sub forma unor bile. In ultima parte a procesului de obtinere, frunzele sunt coapte pe carbuni, pentru a mai inlatura din umiditate.

Ca observatie, in timpul procesarii frunzelor, maestrii ceaiului nu usuca frunzele, ci inlatura din umiditate. Desi pare unul si acelasi lucru, in gandirea chineza sunt lucruri diferite. Ceaiul chinezesc nu este uscat in totalitate, si in diferite faze ale procesarii, cand nivelul de umiditate este la un anumit nivel, sunt utilizate diferite procese. Maestrul ceaiului determina nivelul de umiditate dupa aspect, dupa textura si in special dupa miros. Mirosul frunzelor este critic, iar maestrii fac tot posibilul sa nu raceasca in timpul sezonului de productie a ceaiului.