Aroma intensa si proprietatile curative deosebite, pe care le are patrunjelul, sunt adesea ignorate, cand acesta este folosit doar pentru a decora diverse mancaruri. Avand un continut bogat de nutrienti, patrunjelul poate fi gasit pe toata durata anului. Numele vine din latina (petroselinum) si are semnificatia de “telina de piatra” (patrunjelul si telina sunt inrudite).

Multe persoane nu cunosc faptul ca, incluzand patrunjelul in meniu, pot beneficia de o cantitate foarte mare de nutrienti. Acesta este folosit de mai bine de 2000 de ani, provenind din zona mediteraneana a Europei de Sud. Grecii antici considerau patrunjelul ca fiind sacru, folosindu-l pentru a decora invingatorii competitiilor atletice si mormintele. Utilizarea patrunjelului, pe post de garnitura, dateaza inca de pe vremea civilizatiei romane.

Beneficii asupra sanatatii

O crenguta de patrunjel poate oferi mult mai mult decat o varianta de a decora un platou. Acesta contine doua categorii importante de componente, ce ofera beneficii pentru sanatate. Prima categorie este reprezentata de uleiurile volatile, cum ar fi miristicina, limonenul, eugenolul si alfa-thujenul. Cea de a doua categorie de componente este reprezentata de flavonoide, cum ar fi apiinul, apigenul, crysoeriolul si luteolina.

Studiile au aratat ca uleiurile volatile din patrunjel, in special miristicina, inhiba formarea tumorilor, mai ales in plamani. Efectele uleiurilor volatile din patrunjel il plaseaza in categoria alimentelor chemoprotective (protejeaza tesuturile sanatoase de efectele toxice ale pastilelor anticancerigene). In plus, patrunjelul ajuta la neutralizarea unor tipuri particulare de carcinogeni (cum ar fi benzopirina, din fumul de tigara si fumul provenit de la carbunii de gratar).

Flavonoidele din patrunjel, in special luteolina, au proprietati antioxidante (impiedica oxidarea celulelor din organism). Pe langa uleiurile volatile si flavonoide, patrunjelul este o excelenta sursa pentru alte doua componente vitale, ce lupta impotriva multor boli: vitamina C si vitamina A.

Vitamina C are diverse functii. Este cel mai important antioxidant solubil al organismului, neutralizand multi radicali liberi, ce ar fi periculosi pentru diverse zone ale organismului.

Nivelele ridicate de radicali liberi contribuie la dezvoltarea si progresul unei mari varietati de boli, printre care ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul si astmul. Asa se explica, de ce, persoanele ce consuma alimente bogate in vitamina C, prezinta riscuri scazute de dezvoltare a acestor boli. Vitamina C este de asemenea un agent anti-inflamator, fiind folositoare in combaterea osteoartritei si a artritei reumatoide. In plus, intrucat vitamina C este necesara pentru buna functionare a sistemului imunitar, aceasta poate ajuta la prevenirea infectiilor la nivelul urechilor si a racelilor.

Beta-carotenul este un alt antioxidant important ce se regaseste in patrunjel. Dietele pe baza de alimente bogate in beta-caroten sunt de asemenea asociate cu un risc scazut de dezvoltare si progres a unor boli precum atero-scleroza, diabetul si cancerul de colon. Ca si vitamina C, beta-carotenul poate ajuta la reducerea gravitatii astmului, a osteoartritei si a artritei reumatoide. In plus, beta-carotenul este transformat, de catre corp, in vitamina A, un nutrient foarte important pentru sistemul imunitar, numita si “vitamina antiinfectioasa”.

Patrunjelul si sanatatea inimii

Patrunjelul este o buna sursa de acid folic, una dintre cele mai importante vitamine din grupa B. Desi are numeroase roluri in organism, unul foarte important, in ceea ce priveste sanatatea inimii, il reprezinta participarea la procesul de transformare a homocisteinei in molecule benigne. Homocisteina este o molecula potential periculoasa, care, la nivele ridicate, pot deteriora vasele de sange. In plus, nivelele ridicate de homocisteina sunt asociate cu un risc scazut de atac de cord, la persoanele cu ateroscleroza sau boli ale inimii. Consumul de alimente bogate in acid folic, precum patrunjelul, este o buna metoda de combatere sau prevenire a acestor boli. Acidul folic este de asemenea un nutrient cu o importanta deosebita in diviziunea celulara. Din acest motiv, are un rol foarte important in prevenirea cancerului in doua zone ale corpului, ce contin celule cu diviziune rapida: colonul si colul uterin (in cazul femeilor).

Alegerea si depozitarea

Ori de cate ori aveti posibilitatea, alegeti patrunjelul proaspat, deoarece este superior celui uscat. In plus, alegeti-l pe cel de un verde intens, ce inspira prospetime, si nu pe cel cu frunze ofilite sau galbene.

Patrunjelul ar trebui tinut la frigider, iar daca este putin ofilit, poate fi stropit cu putina apa, inainte de a fi bagat la rece. Daca patrunjelul cu frunze plate poate fi uscat si depozitat in recipiente etanse, in locuri lipsite de umiditate, pentru cel cret este recomandata congelarea.

Cum poate fi consumat

  • combinati patrunjelul tocat cu bulgur, ceapa verde tocata, frunze de menta, zeama de lamaie si ulei de masline, pentru a prepara tabouli;
  • adaugati patrunjel in sosul pesto, pentru a-i oferi textura;
  • combinati patrunjelul tocat cu usturoi si coaja de lamaie pentru a unge carnea de pui, miel sau vita;
  • folositi patrunjelul in supe si sosuri de rosii;
  • combinati chimenul cu portocale, rosii cherry, seminte de dovleac si frunze de patrunjel, pentru o salata delicioasa;
  • patrunjelul tocat poate fi presarat pe salate, sote-uri si chiar pe pestele preparat la gratar.

Contraindicatii

Patrunjelul contine cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii sunt in concentratii mari in organism, pot cristaliza si pot provoca probleme medicale. Din acest motiv, persoanele cu probleme la rinichi, sau vezica biliara, ar trebui sa evite patrunjelul. Unele studii de laborator au indicat faptul ca oxalatii impiedica aobsorbtia calciului in organism, insa intr-o masura redusa. Daca digestia se face corect, alimentele sunt mestecate bine si masa nu este luata “pe fuga”, absorbtia de calciu, din alimente, se va face in mod corespunzator.