Atunci cand vorbim despre ceaiuri, exista un numar foarte mare de plante din care acesta se poate face, fie cu proprietati medicinale, fie doar pentru gust. Daca pentru gust sunt folosite in general ceaiurile de fructe, pentru partea medicinala sunt folosite ceaiuri precum cel de musetel, care are puternice efecte dezinfectante, antiinflamatorii sau de calmare, ceaiul de sunatoare, ce este folosit pentru enterocolite cronice sau ulcer gastric, sau ceaiul de macese, ce contine foarte multe vitamine, si are un rol foarte bun pentru psihic, dar si pentru fizic, sporind imunitatea. Un astfel de ceai este si cel facut din yerba mate, o planta originara din America de Sud, ce isi are originile pe la inceputul secolului al 17-lea, si care a ajutat Brazilia sa se dezvolte economic intr-o anumita perioada, si de asemenea Argentina la inceputul secolului 20, aceasta din urma fiind si ceea mai mare producatoare de ceai yerba mate din intreaga lume.

Ceaiul este consumat in tara noastra in aproape toate zonele, el fiind intrebuintat cu diferite scopuri. Daca unele persoane beau acest tip de ceai pentru proprietatiile sale medicamentuoase, altii il considera un bun remediu impotriva obezitatiiCeaiul este foarte bogat in substante energizante si sanatoase pentru organism.

Modul de consum al ceaiului yerba mate

Acest ceai nu se bea ca in cazul celorlalte, dintr-o ceasca obisnuita. Acesta se consuma dintr-un vas denumit mate, si se bea cu ajutorul unul tip de pai special, realizat din argint, care se numeste bombilla. Cu ajutorul acestui tip de pai special se si amesteca ceaiul, fiind consumat atat cald cat si rece.

Traducerea denumirii de yerba mate, vine binenteles din partile Americii de Sud, si se trage de la cuvantul „hierba”, care este un mic copacel cu frunze verzi in toata perioada anului, el regasindu-se in padurile din Brazilia, Argentina, Chile sau Paraguay. Cuvantul „mate” inseamna cana, si vine din spaniola folosita ca limba oficiala in anumite zone din America de Sud.

Substantele continute de acest tip de ceai minune, sunt vitaminele A,B-1, C sau E, magneziu, fier, sodiu sau calciu. In ciuda faptului ca si aceasta contine cafeina, ea nu are efectele nocive organismui, precum cafeaua, aici referindu-ne la palpitatii, anxietate sau diaree.

Gustul este unul usor dulce amarui, si este dat de catre substanta numita tanin, aflata in planta yerba mate.

Conform spuselor unui barman, de la o ceainarie din Bucuresti, produsul este consumat din ce in ce mai des de catre cei pasionati de citit, si mai ales de catre cei care citesc operele lui Gabriel Garcia Marquez, cel ce pomenste des despre proprietatiile acestui ceai.

Voua va place ceaiul yerba mate?