Doctorii afirma de mult timp ca nuciferele (nuci, alune, fistic etc.) sunt foarte bune pentru sanatatea inimii. Acizii grasi, ce se regasesc in acestea, alaturi de cantitati mari de fibre si vitamine, reduc nivelul colesterolului “rau” (LDL) din sange. Un efect similar il are si ceaiul verde. In urma unor studii, o echipa de cercetatori de la Penn State University a ajuns la concluzia ca nucile sunt cele mai sanatoase dintre nucifere.

Acestia au realizat teste cu ajutorul a 15 persoane cu un nivel ridicat de colesterol in sange. Participantilor la studiu li s-au oferit patru variante de tratament: 85 grame de nuci, 6 grame de coji de nuci, 34 grame de miez de nuci, sau 51 grame de ulei esential de nuci. Reactiile biochimice si psihologice ale participantilor au fost analizate inaintea administrarii tratamentului, dupa 30 de minute, o ora, doua ore, patru ore si dupa sase ore de la administrarea tratamentului.

Rezultatele testelor au aratat ca oricare dintre cele patru tratamente are un efect pozitiv asupra sanatatii pacientilor si, in special, nucile intregi au ajutat colesterolul “bun” (HDL) sa inlature colesterolul in exces din organism. In plus, uleiul esential din nuci mentine functionarea corecta a vaselor de sange dupa o masa, un lucru foarte important in cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare.

Studii anterioare au evidentiat faptul ca nuciferele contin acid alfa-linolenic, gamma-tocoferol si fitosteroli, elemente ce joaca un rol foarte inportant in sanatatea inimii. Aceste rezultate pot fi folosite pentru imbunatatirea dietelor folosite in cazul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Ca si ceaiul verde, nucile contin antioxidanti. Deoarece antioxidantii din nuci sunt densi, cantitatea ce se regaseste in 28 de grame de nuci este mult mai mare decat media asimilata de o persoana din fructe si legume.

Asadar, daca vrem sa ducem o viata sanatoasa si sa evitam bolile cardiovasculare, ar trebui sa includem in dieta noastra si o portie de nuci sau o ceasca de ceai verde.