Numeroase studii de specialitate realizate in ultimele decenii atribuie proprietati curative bauturii aflate pe locul doi in lume, dupa apa, in ceea ce priveste consumul: ceaiul (ceai = bautura obtinuta prin infuzarea diverselor sortimente de frunze ale plantei Camellia Sinensis). Printre bolile cronice impotriva carora actioneaza ceaiul verde se numara cele ale inimii, diverse tipuri de cancer si diabetul zaharat de tipul 2. Noi studii subliniaza faptul ca ceaiul ajuta la slabit, la mentinerea greutatii, la imbunatatirea sanatatii oaselor si in activarea unor zone ale creierului ce imbunatatesc atentia, dispozitia si solutionarea problemelor.
Numarul din Decembrie 2013 al revistei “American Journal of Clinical Nutrition” include 12 noi articole despre relatia dintre ceaiul verde si sanatate, articole ce au fost prezentate la “Fift International Scientific Symposium on Tea and Human Health” ce a avut loc in 19 Septembrie 2012, departamentul de agricultura al Statelor Unite, Washington, DC.
Dintre acestea amintin urmatoarele rezultate:
Polifenolii din ceaiul verde ar putea ajuta la scaderea in greutate
Polifenolii si cofeina din ceai maresc consumul de energie si cantitatea de grasimi oxidate, ajutand la mentinerea unei greutati corporale normale. Rezultatele unei analize indica faptul ca pentru o perioada de 24 de ore, consumul de calorii este marit cu 100 calorii, sau 0,13 calorii pentru fiecare miligram de catehina.
Rezultatele unui studiu asemanator au aratat ca persoanele ce au consumat ceai verde si cofeina pentru o perioada de 12 saptamani, in conditiile unei diete normale, au pierdut in medie 1.3 Kg. Studii realizate asupra populatiei arata ca persoanele ce obisnuiesc sa consume ceai au indicele de masa corporala mai mic si mai putina grasime corporala, fata de persoanele ce nu consuma ceai alb, verde, oolong sau negru. In plus, ceaiul verde si cofeina ajuta la oxidarea unor cantitati mai mari de grasimi, in medie cu 16% mai mult, respectiv cu 0,002 grame mai mult pentru fiecare miligram de catehina.
Ceaiul ar putea preveni unele tipuri de cancer
Polifenolii din ceaiul verde ar putea juca un rol important in oprirea progresiei unor tipuri de cancer. Intr-un studiu, suplimentarea cu 600 mg de catehine pe zi a dus la reducerea progresiei cancerului de prostata. Cercetatorii au observat ca dupa un an, 9% din barbatii ce au primit suplimente de catehine din ceai verde au prezentat progrese ale cancerului de prostata, in timp ce in cazul barbatilor ce au primit placebo, cancerul a progresat la 30% dintre acestia.
Sute, poate chiar mii, de analize de laborator au eviden’iat proprietatile anticancerigene ale compusilor din ceai. Printre tipurile de cancer asupra carora ceaiul verde a avut efecte pozitive se numara cel al tractului gastrointestinal, pulmonar, de prostata, mamar si de piele. Ceaiul verde actioneaza in aceste cazuri datorita proprietatilor sale antioxidante, prin inhibarea factorului de crestere si prin imbunatatirea eficacitatii agentilor de chimioterapie.
Catehinele din ceaiul verde sunt cardioprotectoare
Numeroase studii sugereaza faptul ca ceaiul sustine sanatatea unimii si mentinerea unei presiuni arteriale normale. In plus, ceaiul verde este asociat cu un risc scazut de aparitie a unor boli cardiovasculare, precum accidentele vasculare cerebrale sau atacul de cord. Rezultatele unui nou studiu, realizat de Claudio Ferri, de la Universitatea L’Aquila, Italia, sustin cele afirmate anterior. Cercetatorul italian a observat ca ceaiul negru reduce presiunea arteriala, iar in cazul pacientilor cu hipertensiune, acesta a ajutat la contracararea efectelor negative pe care le poate avea o masa bogata in grasimi asupra presiunii arteriale si a fluxului de sange arterial. Persoanele ce au participat la studiu au baut o ceasca de ceai dupa fiecare masa bogata in grasimi.
Rezultatele unui studiu anterior, condus de Ferri, au indicat faptul ca ceaiul a imbunatatit fluxul de sange arterial de la 7,8% la 10,3% si a redus presiunea arteriala sistolica si diastolica cu 2,6, respectiv 2,2 mm Hg,
Flavonoidele din ceai imbunatatesc calitatea si rezistenta oaselor
In conditiile in care osteoporoza reprezinta o problema de interes public, rezultatele unor noi studii sunt imbucuratoare. In unul din acestea, consumul de ceai a fost asociat cu un risc scazut cu 30# de fracturare a soldului, inc azul persoanelor de peste 50 de ani. Intr-un alt studiu, realizat cu ajutorul a 150 de femei ce au trecut de menopauza, cercetatorii au raportat faptul ca 500 mg de extract de ceai verde (echivalentul a 4-6 cesti de ceai) pe zi, au imbunatatit calitatea oaselor, au redus inflamatiile si au marit puterea musculara. Numeroase alte studii au evidentiat faptul ca flavonoidele din ceaiul verde au un efect de restaurare asupra oaselor, ajutand la mentinerea densitatii oasoase.
Ceaiul imbunatateste dispozitia atentia si puterea de rezolvare a problemelor
Rezultatele unui alt studiu publicat in “American Journal of Clinical Nutrition au indicat faptul ca ceaiul ajuta la imbunatatirea atentiei si a permis persoanelor participante la studiu sa fie mai concentrate si diversele activitati in care erau implicate. Aceste persoane au consumat ceai, obtinanad astfel rezultate mai bune la testele de atentie si simtindu-se mai vigilente, data de persoanele ce au primit placebo. Efectele au fost prezente in cazul unui consum de 2-3 cesti de ceai intr-o perioada de maxim 90 de minute.
Toate aceste noi studii aduc dovezi in ceea ce priveste stransa legatura ce exista intre consumul de ceai, fie el alb, verde, oolong sau negru, si o viata sanatoasa. Oamenii consuma ceai de mii de ani, iar rezultatele acestor studii ne ofera dovezi clare ca ceaiul are numeroase efecte benefice asupra sanatatii.