Nalba (Malva vulgaris) este o planta anuala, cu tulpina partial taratoare. O putem intalni pe zidurile vechi pe langa drumuri, pe terenurile parasite, pe langa garduri. Este prezenta in mai multe forme: nalba mica (casul popii) si nalba mare (nalba alba). Nalba mica este o planta anuala, cu o tulpina partial taratoare. Are frunze aproape rotunde, cu margini dintate, iar florile roz sunt asezate la baza frunzelor. Dupa inflorire, Nalba face fructe sub forma de capsule.

Partile utilizate ale nalbei mici sunt frunzele, florile si tijele. Recoltarea se face in perioada iunie-septembrie. Se recomanda ca nalba sa fie folosita cat mai proaspata. Nalba mare este o planta ierboasa, ce poate ajunge la o inaltime de 80-150 cm, prezinta ramificatii si este acoperita cu peri moi. O putem inalni prin locuri umede, prin luncile apelor sau pe marginea raurilor.

Prezinta o radacina groasa si fusiforma de culoare galbena la exterior si alba la interior. Are frunze ovale intregi sau lobate. Datorita perilor cu care este acoperita, tulpina si frunzele au o nuanta alba catifelata. Florile sunt mari, cu penduculi lungi de culoare alba sau roz pal ce sunt dispuse la extremitatile ramurilor. Fructele sunt sub forma de capsule turtite. Perioada in care o putem gasi inflorita este iulie-septembrie. Recoltarea se realizeaza in lunile iulie-august.

De la Nalba sunt recoltate florile, frunzele si radacinile. De la flori sunt indepartate coditele. Dupa recoltare acestea se pun la uscat in straturi subtiri in locuri umbrite si aerisite. Dupa uscare, florile se depoziteaza in saci de hartie iar frunzele in saci de panza. Radacinile sunt recoltate cand ajung la o lungime de 10-15 cm (plante mai vechi de 2 ani). Acestea au alta perioada de recoltare si anume martie-aprilie si octombrie-noiembrie. Dupa ce au fost recoltate (nu se spala), radacinile se curatata de coaja pana se ajunge la stratul alb, taiate in bacati mici iar apoi trebuiesc uscate la temperature de 40 grade C. Dupa uscare acestea se depoziteaza in saci de hartie sau panza.

Compozitie

Radacina contine: acizi uronici, amidon, mucilagii, asparagina, zaharuri, pectin, betaina, tannin si substante rezinoase. Florile si frunzele contin: flavonoide, mucilagii si tannin.

Nalba are actiune secretolitica, expectoranta, emolienta si antiinflamatoare.

Infuzia de nalba se prepara dintr-o lingura cu varf de planta care se adauga la 250 ml de apa rece si se tine peste noapte. Dimineata se incalzeste usor (30-40 grade C).
Nalba se poate folosi in urmatoarele afectiuni: laringita acuta, glosita, infectii renale, traheita, ulcer, diverse rani, amigdalita.

Contraindicatii

Nu au fost semnalate.