Daca pe continentul american, mai exact in SUA, peste jumatate din populatie obiesnuieste sa ia vitamine si suplimente in mod regulat, in tara noastra acest lucru se intampla destul de rar, in principal datorita lipsei de informatii a populatiei cu privire la aceste tipuri de capsule, atat de benefice unui trai normal in foarte multe situatii.

Au inceput totusi sa apara din ce in ce mai des si in Romania reclame cu privire la necesarul de suplimente nutritive, lucru care nu face decat sa creasca nivelul de popularitate al acestora la nivelul intregii tari. In Statele Unite ale Americii, acestea ocupa peste 50% din reclamele media ce au ca target sistemul medical, existand chiar si o organizatie de stat ce are ca scop imbunatatirea, verificarea si aprobarea celor mai bune astfel de suplimente. Ea se numeste The Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA) si a fost infiintata in anul 1994.

Exista insa niste mituri despre vitamine si suplimente nutritive, pe care le vom dezbate in cele ce urmeaza. Acestea vor fi in numar de cinci, si vor fi argumentate.

1. Toate multivitaminele sunt la fel

Primul mit este cel cu privire la multivitamine, care vine sa ne spuna ca toate au la baza aceeasi compozitie. Un studiu facut in acest sens arata ca aproximativ 70% din amestecuri erau aproximativ la fel, in timp ce in 16% din cazuri, in care au rezultat amestecuri B-complex, diferenta a fost foarte mare, multe din substantele nutritive fiind oferite chiar si in supradozaj.

Termenul de multivitamine este pentru orice produs realizat din doua sau mai multe vitamine combinate (aici incluzand orice tipuri de minerale, fitochimicale sau diferite ierburi).

2. Ce e scris pe eticheta se afla si in produs

Un lucru foarte important este acela ca, ceea ce este scris pe eticheta sa se afle si in produsul finit. Chiar daca producatorii au datoria de a scrie pe fiecare produs in parte compozitia acestuia, nimeni nu verifica in mod exact daca si cantitatile folosite sunt cele trecute pe eticheta. Conform unui studiu realizat de catre o firma independenta din domeniul nutritionist, in aproximativ 30% din cazuri, cel putin unul din ingrediente nu este conform cu cele scrise pe cutie. Acesta nu este insa un lucru care sa ne alarmeze, vitaminele fiind in continuare suficient de bine concentrate pentru a avea efectul dorit.

3. Calciul este calciu

Mitul numarul 3 se refera la calciu. Conform studiului realizat de catre Asociatia Dietetica din America in anul 2005, dintr-un suc de portocale ce contine calciu, se absoarbe cu 48% mai mult, decat aceeasi cantitate de calciu aflat in alta forma. Este cunoscut faptul ca vitaminele si mineralele apar sub diferite forme, atat in suplimente, cat si in produsele de alimentatie. Este indicat sa consulati un nutritionist pentru a alege cele mai bune produse.

4. Cererea organismului sustinuta de stiinta

Se stie ca fiecare substanta minerala si vitamina in partea are o proprietate, un exemplu fiind Zincul, ce ajuta la mentinerea si cresterea imunitatii. Aceste afirmatii sunt insa doar niste zvonuri, lansate pentru a sustine o serie de vitamine anume, dar care au totusi la baza un argument real. Acestea nu sunt insa demonstrate stiintific pentru fiecare caz in parte.Este posibil ca in anumite cazuri, acestea sa fie promovate doar pentru a putea comercializa mai usor un anumit produs.

5. Declaratia „Studiile au aratat…”

Aceste declaratii sunt vazute tot mai des in cadrul mass-media, si au la baza o procedura comerciala. Daca vedem o informatie de genul „Persoanele care au luat multivitamine de tipul X, de zi cu zi, pentru un numar de Y ani au sanse Z la suta mai putin de a face cancer de colon decat cei care nu au consumat”, acesta nu poate dovedi clar ca produsul este total cel care a realizat acest lucru. Este dovedit faptul ca, in cazul celor care realizeaza sondajele, ei isi desfasoara intreaga viata intr-un mod mai sanatos, renuntand la tigari, alcool si concentradu-se catre o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe si legume.