Un proverb romanesc spune asa: “buturuga mica rastoarna carul mare”. Asemanator buturugii, merisoarele sunt mici, insa sunt foarte “puternice” Acestea sunt bogate in vitamine (C, E, K), mangan, fibre si reprezinta o excelenta sursa de fitochimicale – compusi cu numeroase beneficii asupra sanatatii.

Oamenii profita de beneficiile merisoarelor de sute de ani, beneficii ce sunt oferite in mare parte de fitochimicale, regasite intr-un numar foarte mare (peste 150 de tipuri) in acest fruct. Cele mai importante proprietati ale acestor compusi sunt cele antibacteriene si antioxidante. Un articol publicat de catre zece experti in nutritie, in jurnalul international “Advances in Nutrition” subliniaza faptul ca merisoarele contin compusi unici, care ar putea reduce incidenta unor infectii, ar putea imbunatati sanatatea inimii si ar putea reduce inflamatiile.

In comparatie cu 20 de fructe obisnuite, merisoarele au una dintre cele mai mari concentratii de antioxidanti. Acesti antioxidanti ajuta la combaterea bolilor de inima, inflamatiilor, anumitor tipuri de cancer si a conditiilor legate de varsta, cum ar fi pierderea memoriei.

Merisoarele sunt cunoscute ca un bun remediu impotriva infectiilor urinare. Aceste infectii sunt tratate, de obicei, cu antibiotice, insa, cum pe zi ce trece incercam tot mai mult sa ne ferim de aceste medicamente, merisoarele pot reprezenta o buna alternativa. Peste 70 de studii au indicat faptul ca merisoarele ar putea reduce inflamatiile urinare, mai ales in cazul femeilor.

Cercetatorii au observat ca unii compusi din merisoare impiedica atasarea anumitor bacterii de peretii celulelor din organism. Pe langa proprietatea de a preveni infectiile urinare, acesti compusi unici din merisoare au avut, de asemenea, rezultate in indepartarea bacteriilor cauzatoare de ulcer, cancer gastric si a afectiunilor cavitatii bucale.

Merisoarele pot fi gasite in diverse forme si pentru a le include in diata noastra putem opta pentru cele uscate/confiate (in salate sau in iaurt) sau pentru cele proaspete (mai greu de gasit).