Macesul (Rosa canina) este un arbust cu o inaltime 1 pana la 5 metri. Tulpina este acoperita de tepi mici si ascutiti in forma de carlig. Are frunze penate cu 5-7 frunzulite. Florile au 5 petale de obicei de culoare roz pal dar pot fi si albe sau roz inchis. Fructele, numite macese, au o forma elipsoida si sunt de culoare rosie sau portocaliu inchis. Le putem gasi in foarte multe locuri, la marginea drumului, pe pajisti, in fanete, etc. Macesele sunt cunoscute dupa cantitatea mare de vitamina C continuta (peste 2000 mg la suta de grame)

Denumiri populare: trandafir de padure, trandafir salbatic, trandafir cainesc

Recoltarea maceselor se face in lunile septembrie – octombrie. Se culeg fructele ajunse la maturitate (cele de culoare rosu intens) si se pun in saculeti de hartie sau material textil. Dupa recoltare acestea se pun la uscat in straturi subtiri in locuri umbrite si lipsite de umiditate timp de 2-3 saptamani.

Compozitia chimica a maceselor

Acestea contin vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, magneziu, fier, flavonoide, acizi organici si nu in ultimul rand vitamina C.

Pulberea de macese – se obtine in felul urmator: Macesele se macina foarte fin cu o rasnita (pentru ca sunt foarte dure, semintele vor ramane intacte) si apoi se cerne printr-o sita pentru a inlatura semintele (acestea sunt toxice, insa nu se arunca, avand si ele proprietati medicinale). Pulberea rezultate se tine in recipiente din sticla inchise ermetic maxim 15 zile deoarece se oxideaza repede. Se administreaza cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Ceaiul de macese se obtine din fructe peste care se adauga apa clocotita.

Infuzia de macese se obtine adaugand 4-6 linguri de pulbere in 250 ml de apa, amestec ce se tine la macerat aproximativ 10 ore. Dupa macerare, se filtreaza iar planta ramasa se adauga in alti 250 ml de apa, amestec ce se fierbe 2 minute. Cele 2 extracte se amesteca, obtinandu-se 500 ml de infuzie de macese.

Siropul de macese se obtine adaugand 800 ml de apa clocotita peste 200 grame de pulbere de macese, amestec ce se lasa la macerat timp de 12 ore. Dupa macerare, se adauga 500 grame de zahar brun, se amesteca la foc foarte mic (nu trebuie sa clocoteasca) si apoi se pune in borcane mici cu filet. Acestea trebuiesc sterilizate in cuptor (la o temperatura de 80 grade) timp de 40 minute si apoi se racesc usor. Se administreaza 4-6 linguri zilnic.

Uz intern

Macesele sunt folosite pentru numeroase probleme: artrita reumatoida, convalescenta, circulatie periferica deficitara, constipatie, gripa, guturai, febra, obezitate, supraponderabilitate, hemoragie menstruala, spondiloza anchilozanta

Macesele mai pot fi folosite si pentru a preveni numeroase afectiuni cum ar fi: boli de inima, alergii, colecistita, litiaza si colici biliare, cistita, nefrita, debilitate si anemie la copiii mici, infectii respiratorii, hipertensiune arteriala, scorbut, avitaminoza, reumatism

Contraindicatii

Pulpa de macese nu are contraindicatii in administrare, in schimb semintele, mai ales perisorii prezenti pe acestea irita puternic aparatul digestiv si aparatul respirator. Tot acestea pot declansa reactii adverse severe.