Oamenii care cred ca nu au vicii se inseala. Daca beti cafea, ceai, cola, sau va rasfatati cu bucatele de ciocolata, atunci trebuie sa stiti ca sunteti dependenti de un drog. Credeti sau nu, cofeina are aceleasi efecte farmacologice precum multe din substantele pe care le asociem cu faptul ca sunt daunatoare. Desigur, cafeaua este atat de bine integrata in cultura noastra culinara, incat cu greu ne dam seama de efectele sale asupra sanatatii noastre.

In afara de faptul ca da dependenta si provoaca simptome neplacute de sevraj, atunci cand oprim brusc consumul, studiile arata ca, chiar si un pic de cafea poate reduce fertilitatea prin deteriorarea spermei.

De asemenea, nu este indicata pentru femeile insarcinate. Cofeina pare sa afecteze timpul pe care copilul il petrece odihnindu-se, care ar putea conduce la comportament anormal mai tarziu.

Dar intr-un mod ironic, copiilor nascuti inainte de termen li se administraza cofeina pentru a-i ajuta sa respire. Se pare, de asemenea, ca ajuta la imbunatatirea performantelor in anumite circumstante.

Experimente anterioare au aratat ca, anumite concentratii scazute de cofeina pot produce scaderi mici ale ritmului cardiac, in timp ce concentratii mai mari pot face inima sa bata anormal de repede.

In creier se contracta vasele de sange cerebrale. Daca obisnuiti sa beti multe cesti de cafea pe zi, dar apoi veti renunta, aceste vase de sange se vor dilata, si destul de probabil va vor oferi o durere de cap puternica. Este unul dintre cele mai cunoscute simptome de sevraj.

Multi oameni stiu ca, cofeina este un diuretic puternic – va face sa urinati mai mult decat de obicei. Se pare ca acest lucru se datoreaza cresterii fluxului de sange prin rinichi.

Cofeina poate produce insomnie – intarzierea debutului somnului si reducerea timpului total de somn. Aceasta are un efect mic asupra respiratiei prin cresterea fluxului sanguin prin plamani, si cresterea cantitatii de aer prin relaxarea muschiului bronchiolar si alveolar. De aceea, cofeina se dovedeste eficienta in tratarea problemelor respiratorii ale unor copii nascuti prematur.

Pentru ca nu s-a facut la fel de multa cercetare pe cofeina, ca pe nicotina si alcool, efectele acestui medicament asupra dezvoltarii umane nu sunt inca cunoscute. Cu toate acestea un numar de studii au aratat ca 2 sau 3 cesti de cafea preparata in fiecare zi in timpul sarcinii poate duce la greutate redusa pentru copil la nastere.

Alte studii au sustinut ca un consum de cofeina in timpul sarcinii este asociat cu prematuritate, reflexe slabe si dezvoltare neuromusculara.