In ziua de azi, foarte multe persoane au inceput sa consume ceai – acea bautura obtinuta prin infuzia frunzelor culese de la arbustul de ceai, Camellia Sinensis. Originar din Asia, ceaiul este consumat in China de mai bine de 3000 de ani, iar acum poate fi gasit in magazinele specializate din intreaga lume. Fie ca il consumam pentru beneficiile aduse sanatatii, pentru a ne incalzi iarna sau pentru a ne racori vara, ceaiul pastreaza un anumit mister. Iata cateva lucruri pe care nu le stiati despre ceai:

1. Toate tipurile de ceai (alb, verde, negru si oolong) sunt obtinute din aceeasi planta

Ceaiul verde, cel alb, negru si chiar cel oolong sunt obtinute din frunzele arbustului de ceai, Camellia sinensis. Frunzele de ceai sunt culese o data la 1-2 saptamani, in functie de varietate, iar diferenta dintre tipurile de ceai este data de modul in care acestea sunt procesate. Frunzele ceaiului verde si a ceaiului alb nu sunt oxidate deloc, cele ale ceaiului oolong sunt oxidate partial, iar frunzele ceaiului negru sunt complet oxidate. Bauturile obtinute prin infuzarea unor plante (menta, musetel, tei etc) fac parte dintr-o alta ategorie de ceaiuri – “herbal”.

2. La nivel global, ceaiul se afla pe locul doi in topul lichidelor consumate.

Pe primul loc se afla apa.

3. Modul de preparare difera de la un ceai la altul

Ceaiurile albe mai “delicate” necesita o perioada de infuzare de 2-3 minute si o temperatura a apei de 70-80 grade Celsius. Asemanator, ceaiul verde necesita o temperatura a apei de 70-80 grade Celsius si o perioada de infuzare de 2-4 minute. Ceaiul negru si cele din alte plante pot fi obtinute cu apa adusa la clocot, in urma unei infuzari de minim 5 minute.

4. Daca va place ceaiul verde, trebuie sa incercati si matcha

In Japonia, ceaiul verde de calitate este transformat intr-o pulbere, numita matcha, care, dizolvata in apa, duce la obtinerea bauturii cu acelasi nume. Gustul bauturii matcha este mult mai intens, iar efectul cofeinei se simte mult mai bine.

5. Ceaiul are numeroase efecte benefice asupra sanatatii

Cu un consum de doua cesti de ceai pe zi, riscurile de de atac de cord si accident vascular scad. In plus, consumul de ceai stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva cancerului, protejeaza smaltul dintilor si combate aparitia pierderilor de memorie, asociate cu inaintarea in varsta.

Voi ce tip de ceai preferati?