Levantica sau lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta perena ce apartine familiei Lamiaceae si provine din regiunea mediteraneana, insa poate fi gasita si in Africa sau India. Find o planta cultivata, poate fi gasita adesea in gradini, insa o putem intalni si in salbaticie. Levantica are frunze ce sunt mereu verzi, iar acestea se gasesc doar la baza tulpinilor ramificate.

Poate ajunge la o inaltime maxima de 100 cm. Tulpina este verde doar in primul an de viata, dupa care devine lemnoasa. Culoarea florilor variaza in functie de specie, insa principala culoare este albastra. Levantica infloreste in lunile iulie-august. Daca trecem pe langa ele, cu siguranta nu le vom rata datorita mirosului puternic al florilor.

Partile folosite ale plantei sunt florile si, mai rar, frunzele.

Recoltarea florilor se face chiar inainte ca acestea sa se deschida, in timp ce frunzele pot fi recoltate oricand. Dupa recoltare acestea se usuca si se depoziteaza in locuri racoroase si lipsite de umezeala.

Infuzia din florile de levantica este folosita contra neurasteniei si migrenelor, contra afectiunilor cardiace pe sistem nervos, contra durerilor de stomac si a balonarilor. Are efect diuretic si colagog. O infuzie mai concentrata se obtine adaugand la o cana de apa clocotita 5 lingurite de flori uscate, insa se administreaza doar extern, pentru rani si ulceratiilor, in sensul dezinfectarii acestora.

Otetul aromatic se obtine combinand flori de levantica, menta, salvie, petale de trandafiri, ienupar si cimbrisor. Acestea se pun la macerat intr-un litru de otet de vin timp de 7 zile. Dupa aceasta se strecoara si se adauga otet pentru a completa pana la 1 litru. Otetul aromatic de levantica se foloseste pentru reumatism, gripa, raceala sau stari febrile.

Tinctura de levantica se obtine adaugand la un litru de alcool alimentar 200 grame de flori uscate si 500 ml de apa distilata. Acest amestec se lasa patru zile, timp in care se agita din cand in cand. Dupa aceasta perioada se filtreaza. Aceasta tinctura poate fi folosita pentru tratarea unor afectiuni ale gurii si ale gatului. De asemenea putem inlocui obisnuita apa de gura cu aceasta tinctura dupa ce o diluam cu apa.

Uleiul de levantica se obtine astfel: Se amesteca 20 grame de flori uscate cu 20 ml de alcool si se agita bine intr-un recipient. Se adauga apoi 200 ml de ulei de masline sau porumb si se firbe timp de 2 ore intr-o baie de aburi. Dupa aceste 2 ore vasul se acopera si se lasa 2 zile, iar dupa aceasta perioada amestecul se strecoara printr-un tifon. Se administreaza o data pe saptamana pe fata curata, chiar inainte de culcare, lasandu-se 20 de minute.

Levantica se poate folosi de asemenea si in numeroase retete culinare cum ar fi “miel cu levantica”, “piept de pui cu miere si levantica” si altele.