Ceaiul rooibos, sau ceaiul rosu african, este cunoscut in intreaga lume gratie gustului sau deosebit, dar si datorita proprietatilor sale medicale. Rooibos aduce mult cu ceaiul negru, fiind consumat atat simplu, cat si indulcit cu zahar sau amestecat cu lapte. Cat despre beneficiile sale, s-a demonstrat deja ca rooibos combate cu succes insomnia, crampele menstruale, durerile de dinti, etc. Interesanta este si istoria acestui ceai, care multa vreme a fost ignorat de consumatori.
Descoperit de un botanist suedez
Ceaiul rosu african se obtine din frunzele plantei Aspalathus linearis – o planta cu frunze verzi si subtiri, asemanatoare unor ace, ce creste doar in Africa de Sud. Carl Thunberg, un botanist suedez, e primul care a descoperit acesta planta. Era anul 1772. Thunberg a popularizat ceaiul rooibos in Europa si America, propunandu-l ca o alternativa la ceaiul negru, care era extrem de scump in acea perioada.
Consumat din cele mai vechi timpuri
Planta din care se prepara ceaiul rooibos este folosita de sute de ani de populatia din sudul Africii, insa cei din tribul Khoi au fost primii care au inceput sa prepare o reteta de ceai, in urma cu mai bine de 300 de ani. Initial plantele erau culese, zdrobite cu ajutorul unor ciocane si apoi lasate la soare. Dupa procesul de uscare, plantele capatau o nuanta rosiatica, de aici venind si numele de rooibos (tufa rosie).
Anonimat pana in anii 1960
Desi dupa descoperirea lui Thunberg, ceaiul rooibos a fost extrem de apreciat de europeni, in scurt timp insa acesta si-a pierdut popularitatea si a incetat sa mai fie comercializat pe batranul continent. Rooibos avea sa reintre in atentie abia in jurul anilor 1960, atunci cand o femeie din Afica de Sud, Annique Theron, a folosit ceaiul pentru a trata colicii copilasului ei. Theron a inceput sa studieze cu atentie proprietatile ceaiului iar in anul 1970 a publicat cartea “Alergiile, O descoperire uimitoare”, in care erau expuse toate efectele benefice pe are le prezinta rooibos. Dupa un timp Annique Theron a lansat si o gama de produse cosmetice pe baza de rooibos ce s-au bucurat de un succes incredibil. In anul 1997 rooibos a primit un premiu special din partea organizatiei World Intellectual Property, Annique Theron fiind recompensata un an mai tarziu cu premiul de “descoperitorul anului”.
Curiozitati despre rooibos
Aspalathus linearis se cultiva doar in provincia Cape, Africa de Sud, in muntii Cedarberg. Clima este foarte aspra in acea zona, cantitatile de precipatii fiind foarte mici. Solul in care creste planta este extrem de nisipos si nici nu contine nitrogen, acesta fiind colectat cu ajutorul unor bacterii existente in radacina. Probabil tocmai din aceasta cauza planta din care se prepara savurosul ceai nu poate creste in nicio alta zona din lume, naturalizarea ei esuand de fiecare data. Fiind extrem de rezistenta, planta nu are nevoie de ingrijire speciala sau de irigatie, fiind usor de recoltat. In procesul de crestere planta nu este influentata de nici o tehnologie, totul facandu-se natural, ca si acum cateva sute de ani.