Ceaiul oolong este un ceai traditional chinezesc obtinut din frunzele de Camellia sinensis. Ca grad de oxidare este situat intre ceaiul verde si cel negru. Procentul de oxidare este intre 10 si 70%.
Legenda ceaiului oolong
Numele de oolong provine de la chinezescul wu long, care inseamna dragonul negru. Una dintre povestile despre ceaiul oolong spune ca un om, pe nume Wu Liang, a fost distras de catre o caprioara dupa o zi de recoltat ceai verde, si pana ce si-a adus aminte de ceai, acesta era deja partial oxidat, astfel descoperind ceaiul oolong.
Cum se obtine ceaiul oolong?
Ceaiul oolong este prelucrat in doua feluri. Unele frunze sunt rulate capatand o forma de bucla, iar altele sunt presate in bile mici.
Pentru producerea ceaiului oolong este nevoie de multa cunoastere si indemanare. Frunzele sunt culese in dimineata unei zile senine, in buchete formate dintr-un mugur si trei frunze, dupa care sunt expuse la soare. Aceasta este prima etapa. A doua etapa consta in uscarea lor in interior pentru a favoriza fermentarea. Cea mai cruciala parte din proces este alegerea momentului in care se opreste fermentarea. Pentru ca ceaiul oolong nu este fermentat in intregime i se mai spune si ceai semi-fermentat. Este nevoie de experienta pentru a alege momentul in care se opreste procesul de fermentare. Momentul optim este atunci cand frunzele sunt 30% rosii si 70% verzi. Dupa aceasta ele sunt frecate in mod repetat pentru a capata gust aroma si textura. Urmatorul pas consta in uscarea lor folosind carbuni. In cele din urma un maestru il analizeaza si il repartizeaza unei categorii in functie de aroma si caracteristici.