Daca va place ceaiul in mod deosebit si nu concepeti nici o zi fara o ceasca aburinda din bautura care are o istorie de peste un mileniu, atunci e imposibil sa nu fi auzit pana acum de matcha. Ceaiul matcha se gaseste sub forma unei pudre foarte fine, verzui, si este, fara indoiala, unul dintre cele mai savuroase ceaiuri.

Inventat acum o mie de ani de calugarii budisti

Istoria ceaiului matcha incepe acum aproape o mie de ani, in Japonia. Calugarii budisti au fost cei care l-au inventat, folosindu-l ca ajutor in timpul meditatiei. Datorita proprietatilor sale deosebite, ceaiul de matcha ii ajuta pe calugari sa isi pastreze calmul in timpul orelor lungi si obositoare de meditatie. Ulterior, ceaiul a inceput sa fie consumat in toata Japonia, iar apoi in intreaga lume. In prezent matcha este considerat cel mai cautat si mai rar ceai japonez. Pentru ca este considerat a fi un ceai nobil, matcha nu este cultivat in cantitati industriale.

Cultivat in doar cateva plantatii din Japonia

Doar cativa cultivatori din Japonia, de ordinul zecilor, cunosc secretul cultivarii si prepararii plantei ce da nastere acestui ceai. Plantele, foarte gingase de altfel, sunt crescute in locuri special amenajate, unde nu patrunde lumina directa a soarelui. Dupa ce frunzele plantelor sunt culese, sunt lasate la uscat si macinate de mori din granit. Aceste mori din granit au proprietatea de a obtine o macinatura extrem de fina, frunzele matcha astfel maruntite transformandu-se intr-o pulbere mai fina decat nisipiul.  Pasta astfel rezultata este amestecata apoi cu un tel din bambus, obtinandu-se in acest mod faimosul ceai matcha.

Secretul prelucrarii ceaiului se transmite de la o generatie la alta

Recoltarea si prepararea ceaiului presupune un adevarat ritual, stiut doar de o mana de oameni, secretul transmitandu-se de la o generatie la alta. Astfel, matcha a devenit de-a lungul timpului parte a traditiei japoneze, acest sortiment de ceai ocupand un loc aparte in cultura niponilor.

Inghetata, prajituri, bomboane cu aroma de matcha

Extractul de matcha nu este folosit doar pentru prepararea ceaiului. In ultimul timp multi producatori alimentari au inceput sa experimenteze tot soiul de retete, luand nastere astfel inghetata cu aroma de matcha, dar si alte delicatesuri precum diverse sortimente de ciocolata, prajituri, bomboane, trufe, frappe, etc.

Foarte bogat in antioxidanti

Potrivit cercetatorilor, ceaiul matcha contine extrem de multi antioxidanti – de 20 de ori mai multi decat afinele sau rodiile. Asta inseamna ca acest sortiment de ceai este unul foarte benefic pentru organism. In primul rand matcha este recunoscut in intreaga lume pentru faptul ca previne imbatranirea si detoxifica organismul. Totodata se pare ca datorita unor substante denumite catechine, matcha poate preveni chiar si cancerul.

Ceaiul matcha este insa consumat de foarte multa lume mai ales pentru gustul cremos si pentru fapul ca ofera o stare de liniste si relaxare. Acest lucru se datoreaza faptului ca ceaiul contine substante foarte rare ce actioneaza la baza creierului, inducand in acest mod o stare de confort si liniste.