Consumul din ce in ce mai mare de alimente, dificultatea si costurile ridicate pentru prepararea acestora din ingrediente naturale a facut ca firmele producatoare sa caute din ce in ce mai mult sa le inlocuiasca cu ingrediente sintetice. Acest lucru este practicat pe scara mare in toata lumea si in ciuda mai multor dovezi empirice care sa demonstreze ca cele din urma sunt nocive, exista si destule voci care afirma ca nu au efecte nedorite asupra organismului. In ceea ce priveste indulcitorii artificiali, prezenti intr-o gama variata de sucuri, dar si in alte alimente, problematica este asemanatoare.

Intr-o cercetare recenta s-a ajuns la concluzia ca acestia afecteaza flora intestinala si contribuie la scaderea tolerantei la glucoza. Intr-o prima etapa, experimentele s-au dasfasurat pe soareci. Cercetatorii au adaugat timp de zece saptamani indulcitori artificiali in apa de baut. La final, rezultatele au fost comparate cu cele ale grupurilor de control, care au baut apa normala sau apa si glucoza. Cei expusi la indulcitori artificiali au inregistrat o toleranta la glucoza mai scazuta decat toti ceilalti si diferita in functie de indulcitor.

Luand antibiotice si, astfel, fiind eliminate bacteriile din intestine, soarecii nu au mai demonstrat probleme de intoleranta. Daca acest lucru dovedeste legatura dintre schimbarile suferite de flora si scaderea tolerantei, o alta etapa a dovedit ca primele sunt cauza celei din urma. A fost transferata flora intestinala a subiectilor consumatori de indulcitori artificiali si acelor consumatori de glucoza (grup de control) la soareci normali. A rezultat ca cei care au primit o flora contaminata cu indulcitori sintetici au inregistrat o toleranta scazuta, in timp ce ceilalti nu.

Iar rezultatele pe oameni sunt asemanatoare cu cele inregistrate la animale. Niciun membru al grupului testat nu suferea de diabet. Chestionarele, in ceea ce priveste obiceiurile culinare, au fost completate si diverse masuratori s-au realizat pentru stabilirea greutatii si indicilor de obezitate. Ei bine, cei care consumau mai multe bauturi cu indulcitori artificiali (sucuri dietetice, in special) au inregistrat o greutate mai mare, o intoleranta la glucoza sporita, un risc mai ridicat de obezitate si mai multe probleme cu ficatul.

Pentru a elimina posibile neclaritati in ceea ce priveste persoanele obeze (acestea au o sanatate mai subreda si consuma indulcitori artificiali pentru a slabi), cercetatorii au supus sapte non consumatori la o saptamana de regim bazat pe indulcitori artificiali. Rezultatul a fost ca pentru patru dintre acestia toleranta la glucoza a scazut iar pentru ceilalti nu a crescut.

Foarte ingrijorator este si faptul ca analizele unor pacienti cu diabet de tipul 2 aratau exact ca si cele ale soarecilor de laborator expusi la indulcitori artificiali. Oamenii nu sunt totusi animale, asa ca diferente pot sa existe. Unii se pot simti perfect consumand indulcitori artificiali, in timp ce altii pot chiar sa inregistreze scaderi in greutate. Fara a dramatiza, insa, problema este cu cei care pot sa sufere de pe urma scaderii tolerabilitatii la glucoza si, de aceea, ar trebui o mai mare grija in ceea ce priveste utilizarea indulcitorilor artificiali si comercializarea lor ca factori care duc la pierderi in greutate.