In cartea cu titlul “Making Babies” scrisa de D. Sami David si Jill Blakeway, Jill vorbeste despre importanta consumului de ceai in cresterea fertilitatii. “In familia mea, prepararea unui ceai prin infuzie, utilizand ceainicul, a fost solutia la aproape orice problema. Asadar nu este surprinzator pentru mine ca ceaiul este bun pentru fertilitate.”

Studiile Programului Permanent de Ingrijire Medicala Kaiser din California de Nord, Oakland, care a studiat 210 femei care incercau sa ramana insarcinate au aratat ca femeile care consumasera chiar si jumatate de ceasca de ceai in fiecare zi aveau sanse de 2 ori mai mari sa ramana gravide decat femeile care nu bausera ceai deloc. Femeile care aveau un nivel similar de cofeina dar din alte surse (in principal suc si cafea) nu au inregistrat aceeasi crestere a fertilitatii.

Componentele polifenolice din ceai pot asigura o mai buna fertilitate prin inhibarea anomaliilor cromozomiale, scazand astfel numarul embrionilor neviabili. Hipoxantinele, alte substante din ceai, pot fi componentele principale ale foliculilor ce contribuie la maturizarea si fertilizarea oocitelor.

Pe de alta parte, consumul de ceai poate fi o cale de a adopta un stil de viata sanatos care va duce la o crestere a fertilitatii. Femeile care beau ceai consuma, in mod normal, mai putine grasimi, fac mai mult sport si fumeaza mai putin decat cele ce consuma cafea.

Oricum, consumul mai mare de ceai nu poate face rau. Desi in studiul Kaiser Jill Blakeway nu mentioneaza nici un tip de ceai, ea le recomanda pacientelor ceai verde, deoarece contine o cantitate de 10 ori mai mare de polifenoli decat ceaiul negru si jumatate din cantitatea de cofeina. Trei cesti de ceai verde pe zi sunt recomandate pentru a mentine nivelul de cofeina optim.