Vine momentul acela decisiv in care hotaram sa urmam o dieta si este firesc sa fie insotit de numeroase intrebari. Intre toate intrebarile care inevitabil ruleaza in minte in perioada eleborarii planului de atac, cateva dintre ele se detaseaza net: Ce alimente trebuie sa consumam in perioada dietei? Care este continutul caloric si nutritional recomandat al principalelor alimente si produse alimentare pe care le vom consuma? Ce ne poate afecta mai mult intr-o dieta, glucidele (carbohidratii) sau grasimile (lipdele)? La aceasta ultima intrebare ne-am propus sa raspundem in cele ce urmeaza.

Substante organice naturale care contin carbon, hidrogen si oxigen, glucidele pot fi simple (zaharul, fructoza, dextroza si glucoza) si complexe (alcatuite din trei sau mai multe zaharuri). Este util de stiut ca glucidele simple sunt foarte repede asimilate in organism si, in situatia  in care nu vor fi consumate rapid, se vor depozita sub forma de grasime. Spre deosebire de glucidele simple, cele complexe sunt asimilate treptat si nu vor creste rapid nivelul glicemiei. Glucidele se gasesc in numeroase alimente (seminte, miere, legume, fructe, paste, cereale, painea neagra si intermediara,  etc.), in forme precum zaharul, fibrele si amidonul, avand un rol foarte important in metabolism.

Pe de alta parte, grasimile  sunt substante al caror roluri in organism sunt deosebit de complexe. Acestea sunt furnizori de acizi grasi esentiali, asigura izolatie impotriva socurilor dar si termica, sunt solventi pentru transportul vitaminelor A, D, E si K, au rol important in sintetizarea diferitelor substante (hormoni, testosteron etc.), reprezinta rezerve concentrate de energie. Se identifica doua tipuri de grasimi: de origine animala (ulei de peste, untura, smantana, oua, branza grasa etc.) si de origine vegetala (unt de cacao, unt de palmier, seminte, margarina, ulei, alune etc.).  Grasimile reprezinta rezerva energetica a organismului uman, iar prin arderea lor se produce o cantitate mare de energie, Nu in ultimul rand, grasimile transporta din intestin in organe anumite vitamine.

Intelegand ce sunt glucidele si grasimile si ce rol au acestea, este important sa stim care dintre cele doua substante sunt mai „rele” pentru organism atunci cand se tine o dieta.Cand vine vorba de alimentele ce le contin, atat cele bogate in grasimi cat si cele bogate in glucide declanseaza o anumita „dependenta”. Alimentele cu continut ridicat in grasimi  stimuleaza creierul asemenea drogurilor, acesta fiind motivul pentru care oamenilor le este greu sa reziste tentatiei unor alimente care consumate in cantitati mari duc la obezitate.

De asemenea, modul in care zaharul actioneaza asupra unor zone ale creierului este similar cu cel in care actioneaza unele medicamente si alcoolul, dand dependenta. Studiile din domeniu au demonstrat ca abuzul de glucide (carbohidrati) este principalul vinovat pentru acumularea kilogramelor in plus. Este foarte probabil sa cititi sau sa auziti ca grasimile sunt mai periculoase in comparatie cu glucidele, cu toate acestea nu va grabiti sa le inlaturati, consumati insa grasimi din peste, seminte si ulei de masline. In schimb, renuntati la consumul de dulciuri, in acest fel obezitatea va sta departe de dumneavoastra, la fel si diabetul, bolile cardiovasculare si hipertensiunea.

Asadar glucidele sunt mai „rele” pentru organism in comparatie cu grasimile. In dieta trebuie sa fiti echilibrati in alegerea alimentelor, numai asa veti putea obtine rezultatele dorite.