Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante anuale, ce se cultiva de obicei din seminte, foarte adaptabile la conditiile de mediu (au nevoie de soare din abundenta, dar se pot adapta in cazul lipsei). Sunt foarte des intalnite ca plante decorative, avand flori viu colorate de culoare galbena-portocalie (prin incrucisari s-au obtinut numeroase varietati de culori). De la galbenele se folosesc ori doar florile marginale, ori intregul capitul central cu tot cu planta.

Denumiri populare: boance, calce, calinicã, caldarusa, cilimica, coconite, craite, fetisca, filimicã, floare galbenã, flori osenesti, gãlbenare, gãlbenele, hilimicã, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujulitã, rosioarã, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stâncutã, tãtãiasi, vãzdoage.

Recoltarea se face prin ruperea florilor in zilele uscate si insorite. Dupa recoltare, acestea se usuca in locuri umbroase si bine aerisite, intr-un strat subtire. Dupa uscare acestea se pastreaza in pungi de hartie sau material textil in zone lipsite de umiditate si lumina.

Compozitia chimica

Galbenelelor contin vitamina C, flavonoizi, uleiuri volatile, saponozide triterpenice, mucilagii, substante amare, acid aleanolic, substante carotenoide.

Uz intern

Produsele pe baza de galbenele pot fi folosite pentru urmatoarele afectiuni :

  • crampe abdominale (se administreaza pulbere de galbenele, cate o jumatate de lingurita inainte si dupa masa);
  • constipatie atona (se administreaza 0,5-1 litru de infuzie de galbenele pe zi);
  • gastrita si ulcer gastric (se administreaza 1 litru de infuzie de galbenele pe zi);
  • dismenoree (se administreaza 4 lingurite de pulbere de galbenele pe zi timp de 3 luni);
  • dispepsie (se administreaza cate o lingurita de tinctura de galbenele inainte cu 20 de minute de fiecare masa, timp de 3 saptamani)
  • colita de fermentatie si de putrefactie (se administreaza cate o lingurita de amestec de pulbere de galbenele si sunatoare, de 4-6 ori pe zi, timp de 21 de zile, cu 7 zile de pauza.
  • boala canceroasa ( se administreaza 4 lingurite de pulbere de galbenele pe zi, timp de 2 luni)

Uz extern

Galbenelele pot fi folosite pentru leziuni produse de radioterapie, rani de gravitate mica si medie, contuzii, ulcer varicos, rani care se vindeca greu, infectii cu ciuperci parazite, alaptare, afte bucale, inflamatii ale gingiilor, interventii chirurgicale, depigmentari, arsuri solare

Preparate pe baza de galbenele

Pulberea de galbenele : Este obtinuta prin macinarea cat mai fina a florilor, dupa care se recomanda sa fie depozitata in recipiente inchise ermetic. Se administreaza cate o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Infuzia de galbenele : Este obtinuta prin adaugarea la 500 ml de apa a 3-4 linguri de galbenele maruntite si tinute la macerat timp de 8-10 ore. Dupa aceasta se filtreaza, iar ce ramane din urma filtrarii se fierbe in 500 ml de apa aproximativ 5 minute. Dupa o noua filtrare si racire se amesteca cu primul extract, rezultand 1 litru de infuzie de galbenele. Se administreaza 2-3 cani pe zi.

Tinctura de galbenele : Este obtinuta prin adaugarea la 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade a 20 de linguri de pulbere de galbenele. Recipientul in care s-au adaugat alcoolul si pulberea trebuie inchis ermetic si tinut aproximativ 2 saptamani intr-un loc calduros pentru macerare. Dupa aceasta perioada, continutul se filtreaza si se tine in sticlute mici. Se administreaza cate o lingurita diluata in apa de patru ori pe zi.

Uleiul de galbenele : Este obtinut prin adaugarea la 500 ml ulei de maslina sau de susan a 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Acest amestec se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se filtreaza.

Cataplasma de galbenele : Este obtinuta prin adaugarea unei maini de flori de galbenele maruntite in apa calda (timp de 1-2 ore). REzultatul este o pasta ce se aplica impreuna cu un tifon pe locul afectat.

Contraindicatiile galbenelelor

Acestea nu sunt toxice, insa se recomanda prudenta in administrare (persoanelor cu sensibilitate alergica la polen, celor care iau medicamente sedative sau hipotensoare. Dozele mari (peste 15 grame pe zi) de galbenele, administrate intern, pot duce la puseuri de hipotensiune. Se recomanda ca femeile gravide sa nu consume mai mult de 5 grame de galbenele pe zi.