Fragul de padure (Fragaria vesca) este o specie erbacee perena, cu o inaltime de pana la 25 cm, cu frunzele asezate la baza, sub forma de rozeta, cu numerosi stoiono. Tulpina este dreapta, subtire si firava, iar florile sunt albe si seamana cu cele ale macesului. Fructele sunt carnoase si zemoase, la inceput verzi, iar pe masura ce se coc devin tot mai rosii. In pulpa se afla infipte adevaratele fructe, cu aspect de nucule minuscule.

Fragul este una dintre cele mai neinsemnate, umile plante, insa fructele lor sunt printre cele mai aromate, mai gustoase si mai parfumate. Dintre toate fructele de padure, fragii sunt cei mai parfumati, aromati si gustosi. Acesta poate fi intalnit in poienile si pajistile din padurile de foioase, in liziere insorite si in zonele proaspat defrisate.

Perioada de inflorire este in mai-iunie. Recoltarea frunzelor, pentru ceai, se face primavara. Fructele se recolteaza incepand cu luna mai, pana in luna august. Acestea se consuma proaspete sau sub forma de gem sau dulceata.

Alte denumiri ale fragului de padure: frag iepuresc, buruiană de fragi, afrange, franză, pomiţă, vărăguţă, căpşună.

Partile folosite: fructele si frunzele.

Compozitie chimica

Frunzele contin tanin elagic, alcool triterpenic, cvercetina, cvercitrina si citrol, acid silicic, saruri minerale, ulei esential, zaharuri si vitamina C.

Fructele contin proteine, hidrati de carbon, saruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu, fier, substante uleioase, acid salicilic, acid citric, vitamina C si vitaminele A, B1 si B2. Dintre zaharuri, predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor si de catre diabetici.

Indicatii terapeutice

Fragii sunt recomandati pentru tratarea gutei, litiazei renale, blocajelor sistemului venei porte, precum si afectiunilor ficatului si splinei.

Unul din preparatele pe baza de fragi, si anume ceaiul de frunze de fragi, poate fi folosit pentru tratarea litiazei biliare, a afectiunilor splinei, a hepatitei, diareei, hemoroizilor, afectiunilor intestinale, astmului, catarului, transpiratiilor nocturne, putand fi amestecat si cu alte ceaiuri. Frecarea pistruilor cu suv de fragi, poate duce la disparitia acestora.

Fragii mai sunt recomandati si in combaterea viermilor intestinali si chiar a teniei.

Datorita efectului diuretic, fructele favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, fiind utile si in tratamentul eczemelor si a altor afectiuni dermatologice.

Fragii si frunzele acestora curata rinichii si alimina pietrele de la fiere, alunga durerile de dinti si mirosul fetid al respiratiei, cicatrizeaza leziunile interne.

Preparate pe baza de frag

Infuzia de frunze se prepara din 1-2 lingurite de frunze maruntite peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se administreaza 2-3 cani pe zi.

Ceaiul de fructe uscate se prepara dintr-o mana de fragi uscati, peste care se toarna 2-3 cani de apa clocotita, si se lasa la infuzat pentru cateva minute. Se beau 2-3 cani pe zi.

Sucul proaspat de fragi se prepara prin zdrobirea fructelor si poate fi folosit in cure de peste zece zile.

Din fructele proaspete se poate face o cura pentru tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi cele hepatice, guta, tulburarile de tranzit intestinal si altele.

Tot din fragi se poate realiza o masca cosmetica, prin zdrobirea fructelor, avand un rol de redare a supletii tenului obosit si combatere a aparitiei ridurilor.

Contraindicatii

Ca si in cazul capsunii, fragul de padure poate produce la unele persoane reactii adverse. Se recomanda precautie.