Efectele uimitoare ale laptisorului de matca asupra sanatatii organismului uman sunt recunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Daca este administrat in stare cruda (de obicei in amestec cu mierea), laptisorul de matca poate fi un nutrient excelent, suplinind multe dintre carentele alimentare (lipsa de fier, calciu, magneziu etc.). Produs de albine (doicile din stup), pentru a fi consumat in mod special de catre matcile stupului, deoarece are un rol deosebit in accelerarea devoltarii lor, laptisorul de matca are capacitatea de a creste rezistenta organismului fata de infectii si de a trata cu succes numeroase afectiuni.

Fiind foarte perisabil, acest produs al albinelor nu poate fi comercializat in stare pura, deoarece proprietatile lui deosebite se altereaza in contact cu aerul si cu mediul extern. De aceea, persoanele care doresc sa isi suplimenteze alimentatia prin consumarea regulata a laptisorului de matca, il achizitioneaza, de obicei, direct de la producatori sau din marile lanturi de magazine, in combinatie cu mierea si cu alte substante nutritive care ii potenteaza efectele pozitive. Laptisorul de matca are un continut bogat in proteine, glucide, fructoza, minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu si fosfor), acizi grasi nesaturati, vitaminele din complexul B (B1, B6, B12), A , D si E, o cantitate importanta de vitamina C (care ajuta la cresterea imunitatii organismului uman) si oligoelemente. Daca este cconsumat in mod constant, acest produs miraculos are un efect energizant si tonifiant al sistemului nervos, fiind foarte util in perioadele de oboseala cronica, pentru refacerea rezervei energetice a organismului.

Laptisorul de matca este util si pentru animalele  de companie, iubitorii de caini si pisici care doresc sa isi ingrijeasca patrupezii  devotati, avand la dispozitie o oferta generoasa lansata pe piata de profil, de alimente care contin nutrienti diversi, printre care si produsele apicole (miere, pastura si laptisor de matca). In perioadele de convalescenta, dupa interventii chirurgicale sau in cazul unor afectiuni ale organimului uman si animal ce epuizeaza resursele energetice, laptisorul de matca are un rol important in procesul de refacere si este recomandata adaugarea sa la hrana de caini.

In plus, datorita substantelor antioxidante din continutul sau, acest produs natural al albinelor previne aparitia si dezvoltarea tumorilor maligne la oameni, caini si pisici. Acetilcolina din laptisorul de matca, avand un rol deosebit de important in transmiterea optima a influxului nervos de la un neuron la altul, imbunatateste functionarea sistemului nervos, ajutand la prevenirea maladiei Alzheimer. Consumarea regulata a acestui aliment si medicament in acelasi timp, intarzie procesul de imbatranire a celulelor si tesuturilor organismului si, in mod special al tegumentelor.

De aceea, laptisorul de matca este utilizat cu succes, in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, dar si in industria cosmetica, jucand un rol deosebit de important in mentinerea unui ten sanatos, alaturi de alte substante nutritive, cu care este combinat, atunci cand se prescrie o schema de tratament. O alimentatie echilibrata, care contine toate grupele de substante nutritive, suplimentata cu extract de laptisor de matca in combinatii diverse cu miere si alte produse apicole, reprezinta cheia unei sanatati optime a organismului.