Feciorica (Herniaria Glabra) este o planta medicinala ce face parte din familia Caryophyllaceae. Creste de obicei la altiduni inalte (intre 800 – 2400 m), aceasta preferand pantele, vaile raurilor si locurile abrupte. Atat tulpina cat si funzele sunt acoperite de perisori minusculi, planta avand in total o lungime maxima de 30 cm. Fructele de feciorica au forma unor capsule, fiind netede si dure la atingere. Planta infloreste primavara, incepand cu luna aprilie, iar fructele apar din mai pana toamna tarziu, in octombrie.

Alte denumiri: iarba feciorilor, iarba surpaturii, iarba feciorilor, iarba datului si a faptului, bosoroaga, buruiana de surpatura, sapunas.

Parti folosite: florile si partea superioara a plantei.

Compozitie chimica

Feciorica contine multe substante benefice organismului precum saponozide, flavonoide, cumarine, hernarina si uleiuri volatile.

Indicatii terapeutice

Feciorica mai este cunoscuta si sub numele de planta rinichiului, fiind un remediu excelent in cazul unor boli precum litiaza renala si vezicala, cistita, nefrita sau prostatia. Planta mai este folosita, din vechi timpuri, si pentru a calma durerile de ficat, dar si alte afectiuni ca guta, tuberculoza, artrita, gonoreea sau reumatismul.

Preparate pe baza de feciorica

Ceaiul de feciorica este foarte sanatos, fiind recomandat in special persoanelor ce sufera de boli specifice rinichilor si ficatului. Datorita substantelor continute (flavonoide si cumarina), ceaiul prezinta atat proprietati diuretice cat si antiinflamatorii. Acest lucru face din feciorica un remediu pentru bolile venerice. Ceaiul este simplu de preparat: la o cana de apa se adauga o lingura de planta uscata si se fierbe apoi timp de cinci minute. Din lichidul rezultat, dupa ce a fost strecurat in prealabil, se administreaza cate o lingurita, de cinci ori pe zi.

Infuzia

Se adauga o lingura de planta uscata intr-un bol ce contine un sfert de litru de apa fierbinte si se lasa apoi la infuzat in jur de 10 minute. Se recomanda ca dupa ce se strecoara, lichidul sa fie consumat cu inghitituri mici. Infuzia astfel rezultata se pare ca este de ajutor pentru a elimina pietrele de la rinichi.

Feciorica mai este folosita si extern, sub forma de plasture, pentru ameliorarea durerilor si pentru a grabi cicatrizarea ranii.

Contraindicatii

Nu este indicat ca preparatele din feciorica sa fie folosite in cantitate mare, intrucat planta poate fi foarte toxica. De aceea cel mai bine este ca tratamentele pe baza acestei plante sa fie facute sub indrumarea unui medic, evitand astfel riscul unor reactii adverse severe.