Conform unui studiu realizat la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, substantele chimice naturale, ce se afla in componenta ceaiului verde si a vinului rosu, ar putea intrerupe o etapa importanta din evolutia bolii Alzheimer.

In unele experimente de laborator, in stadiu incipient, cercetatorii au identificat procesul ce permite unor aglomerari daunatoare de proteine sa se prinda de celulele creierului, ducand la moartea acestora. Oamenii de stiinta au reusit sa intrerupa acest proces, folosind extracte purificate de EGCG, din ceaiul verde, si resveratrol, din vinul rosu. Rezultatele studiului, publicate in Journal of Biological Chemistry, ofera noi sperante pentru dezvoltarea unor medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer, ce afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

Conform afirmatiilor profesorului Nigel Hooper de la Facultatea de Stiinte Biologice, acesta este un pas important in intelegerea cauzei si progresiei bolii Alzheimer. Acesta este de parere ca aparitia bolii Alzheimer, odata cu imbatranirea, nu este ceva normal si ca prin astfel de studii se pot gasi remedii pentru a o trata.

Boala Alzheimer se caracterizeaza prin acumularea de proteine amiloid in creier, ce se grupeaza in formatiuni toxice de diferite dimensiuni. Aceste formatiuni se prind de proteinele de pe suprafata celulelor nervoase din creier (prioni), provocand disfunctionalitati si, in cele din urma, moartea acestor celule.

Autorii studiului au vrut sa afle daca forma gruparilor proteice joaca vreun rol in atasarea lor de suprafata celulelor nervoase, si daca da, sa vada daca ar putea preveni “lipirea” prin alterarea formei acestor grupari.

Echipa de cercetatori a format bile de proteine amiloid intr-un tub de testare si le-au adaugat la celulele creierului uman si animal. Dupa adaugarea extractelor de vin rosu si ceai verde (studii recente au aratat ca aceste extracte remodeleaza proteinele amiloid), aceste formatiuni proteice nu au mai afectat celulele nervoase. Acest lucru s-a datorat distorsionarii formelor gruparilor proteice, astfel incat acestea nu s-au mai putut prinde de celulele nervoase.

Acestia au aratat, de asemenea, ca prinderea formatiunilor proteice de prioni declanseaza producerea a si mai multor proteine amiloid, intrand astfel intr-un cerc vicios.
Desi rezultatele acestui studiu nu incurajeaza lumea sa faca stocuri mari de vin rosu si ceai verde, ele ofera o noua directie in ceea ce priveste gasirea unui tratament impotriva bolii Alzheimer.