Este un lucru bine stiut faptul ca regimurile dietetice specifice protejeaza in mod eficient inima impotriva riscurilor dupa un infarct miocardic. Cea mai eficienta dintre ele este insa dieta mediteraneana, cunsocuta si sub numele de regimul cretan. Este o dieta extrem de importanta deoarece poate reduce in cateva luni cu 70% riscurile mortalitatii cardiace.

Studiile au demonstrat ca, pe langa faptul ca dieta mediteraneana va poate proteja inima, acesta va permite si sa traiti mai mult. Bogata in legume, in leguminoase, in nuci, in seminte integrale si in peste, slab in alcool si in carne rosie, dieta medieteraneana mareste cantitatea de grasimi „bune”, reducandu-le in acelasi timp ce cele saturate. Iata o buna modalitate de a diminua riscurile aparitiei unei boli de inima!

Dieta mediteraneana este o practica traditionala alimentara practicata si mentinuta de secole in mai multe tari din jurul Marii Mediterane. Aceasta este recunoscuta de catrre medici si de catre nutritionisti ca fiind extrem de eficienta pentru cei care vor sa isi amelioreze calitatea vietii dar si speranta de viata.

Dieta mediteraneana se caracterizeaza prin:

  • O alimentatie pe baza de plante: fructe, vegetale, cereale integrale, cartofi, legume uscate;
  • Consumul de produse locale proaspete de sezon, fructe in special;
  • Folosirea pentru gatit si pentru asezonat a uleiului de masline;
  • Consumul de mai multe ori pe saptamana de peste, oua, carne de pui si de deserturi cu fructe;
  • Consumul de iaurt si de branza in cantitati rezonabile;
  • Consumul de doar 3 sau 4 ori pe luna de carne rosie;
  • Folosirea in cadrul alimentatiei a usturoiului, a cepei, a ierburilor aromatice si a mirodeniilor din abundenta;
  • Consumul zilnic de leguminoiase, de nuci si de seminte;
  • Consumul important dar moderat de vin rosu;
  • In cadrul dietei mediteraneene trebuie sa reduceti untul, pe care sa-l inlocuiti cu ulei de masline sau cu margarina, chiar si in cazul produselor de patiserie, zaharul, pe care sa-l inlocuiti cu miere. Carnea rosie se poate inlocui cu cea de iepure.

Dieta mediteraneana este mai mult decat o dieta. Este un mod de viata si de alimentatie! Este un regim sau o dieta care combina alimentele consumate cu moderatie si marea varietate de alimente cu o viata activa zi de zi. Principiile sale de baza sunt foarte usor de inteles si de urmat. Dieta mediteraneana este si o dieta care va permite sa mancati numai alimente naturale si sa va mentineti greutatea idela pentru o lunga perioada de timp!