Degetelul Rosu (Digitalis Pupurea) este o planta ce se gaseste la marginea padurilor, fiind originara din America de Nord si Europa Centrala. Planta este cultivata pentru digitalina – o substanta cu proprietati medicale, folosita indeosebi pentru prepararea medicamentelor adresate celor cu afectiuni cardiace. Planta are nevoie de doi ani pentru a ajunge la maturitate, atingand o inaltime de aproximativ 1 -1,5 metri. Frunzele prezinta nervuri proeminente, in vreme ce florile, de culoare rosie, cresc in ciorchine.

Parti folosite: frunzele

Compozitie chimica

Degetelul rosu este o planta medicinala ce contine vitamina C, flavonozide, saponozide, heterozidecardiotonice, coline, mucilagii si acetilcoline. Planta este bogata de asemenea si in saruri minerale, precum strontiu, crom, nichel, cupru si mangan.

Indicatii terapeutice

Degetelul rosu, fiind un diuretic perfect, este folosit in principal pentru a trata diverse afectiuni cardiace. Substantele existente in planta au proprietatea de a creste debitul cardiac, de oxigenare a tesuturilor si de a regla sistemul circulator. Degetelul rosu mai este folosit si in alte scopuri medicale. In primul rand este recomandat in cazul afectiunilor urinare, dar si pentru a trata starile de depresie sau anxietate. De asemenea, degetelul rosu poate fi util si in tratarea reumatismului, febrei tifoide sau a icterului.

Preparate pe baza de Digitalis Purpurea

Degetelul rosu este intr-o oarecare masura o planta toxica si de aceea trebuie recoltata cu mare grija. Este recomandat ca frunzele sa fie taiate doar in zilele insorite, in intervalul orar 10:00 – 16:00. Frunzele recolatate trebuie lasate la uscat pana raman fara miros.

Infuzia

In 200 ml de apa clocotita se adauga 0,2 – 0,8 grame de frunze proaspete iar apoi se acopera vasul si se lasa astfel timp de jumatate de ora. Apoi se strecoara lichidul obtinut si se imparte in cinci portii, ce vor fi baute toate in aceeasi zi. Eventual, pentru a-i schimba putin gustul, se poate indulci cu zahar.

Maceratul

Pentru macerat este nevoie de 0,1 – 0,5 grame de frunze macinate si aproximativ un sfert de litru de apa. Continutul se macereaza la rece timp de 12 ore si apoi se imparte in cinci portii, ce vor fi consumate, ca si in cazul infuziei, intr-un interval de 24 de ore.

Contraindicatiile degetelului rosu

Degetelul rosu contine substante foarte puternice, fiind indicat ca administrarea preparatelor din aceasta planta sa se efectueze doar sub control medical si doar persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca. In caz contrar pot aparea efecte adverse grave precum greturi, varsaturi, dureri de cap si ameteli.