In lupta cu kilogramele in plus majoritatea persoanelor gresesc atunci cand vine vorba de consumul proteinelor,  manancand prea putine la micul dejun si prea multe la masa de seara. Studiile realizate de  nutritionisti arata ca un mic dejun bogat in proteine  (aproximativ 30 de grame de proteine) stimuleaza hormonii satietatii. Persoanele care consuma oua si paine prajita la micul dejun ard aproximativ 331 calorii zilnic, mult mai multe in comparatie cu persoanele care consuma la micul dejun cereale cu lapte spre exemplu.

De cate proteine avem nevoie in dieta zilnica

Absolut necesare pentru dezvoltarea masei musculare, in mod normal este recomandat sa consumati un anumit gramaj de proteine/ kilogram de masa corporala pentru ca muschii sa primeasca dozele optime de amino acizi cu rol important in mentinerea si dezvoltarea tesutului muscular. Asadar, proteinele pot fi considerate un adevarat combustibil viu pentru muschi. Potrivit unui profesor de nutritie de la Universitatea Illinois, un adult care nu face efort fizic considerabil ar trebui sa consume 56 de grame de proteine intr-o zi. In ceea ce-i priveste pe cei care fac multa miscare si efort fizic, antrenandu-se intens, nevoia zilnica de proteine este de 0,77 de grame pentru fiecare jumatate de kg din greutatea lor.  Pe de alta parte, un sportiv care se antreneaza de cinci ori pe saptamana, cate 45-60 de minute, are nevoie de 0,45 de grame de proteine la fiecare jumatate de kilogram din greutatea sa.

Proteinele nu ne sunt necesare doar la nivelul muschilor, beneficiile acestora cu privire la prevenirea obezitatii si la asigurarea satietatii sunt recunoscute. In dieta zilnica pentru slabit, cu cat este mai mic numarul caloriilor, cu atat mai multe ar trebui sa fie preluate din proteine. Pentru pastrarea masei musculare cresteti continutul de proteine pana la 0,68 grame pe 0,5 kilograme din greutatea totala.

Surse bune pentru proteine

De unde ne luam proteinele cele mai bune pentru organism? Din carnea de curcan, de pui, peste, vita dar slaba, oua, iaurt grecesc, branza cottage, spre exemplu. Bine, mai multe alimente contin proteine, multe fiind de origine vegetala, insa cele de origine animala sunt cele care contin amino acizi esentiali in proportii corecte. Combinand legume, nuci si cereale puteti obtine cantitatea optima de proteine, insa, pentru a va bucura de beneficii similare cu cele oferite de proteine animale, va trebui sa consumati mai multe de acest fel (cu 20-25%). Pe de alta parte, carbohidratii din legume nu ajuta in procesul de slabire.

Este adevarat ca proteinele ne ajuta sa nu luam in greutate dar asta nu ne permite sa consumam linistiti un copan de curcan in dressing de branza. Nu, pentru ca numarul de calorii conteaza! Inlaturati din dieta zilnica grasimi si carbohidrati si adaugati sursele cele mai bune de proteine.

Proteinele fac casa buna cu antrenamentele la sala de sport

Nutritionistii le recomanda celor care merg la sala sa consume proteine atat cu 30 de minute inainte de antrenament, cat si la 30 de minute dupa. Se considera ca 20 grame de proteine consumate dupa antrenament vor maximiza dezvoltarea masei musculare.