Cretusca (Filipendula Ulmaria) este o planta inalta, ierboasa, perena, apartinand familiei Rozaceelor. Cretusca are in pamant un rizom lignificat din care ia nastere o tulpina aeriana, unghiulara si dreapta, ramificata in partea superioara, avand o inaltime de 1,5 m. Frunzele mari ale plantei sunt compuse din 5-9 perechi de foliole inegale, foliolele inegale fiind palmat cordate.

Florile regulate pe tipul 5-6, sunt micute si reunite intr-un corimb alb-galbui. Cretusca infloreste incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. Aceasta creste prin locurile umede, pe malul apelor sau prin padurile de munte.

Alte denumiri: sanziana, radacina pietrisului, aspirina vegetala a casei, regina luncii, dulceata campiei.

Partile folosite: florile, frunza si radacina.

Compozitie chimica

Cretusca contine cumarine, oze simple, mucilagii, acid ascorbic, taninuri, compusi fenolici si derivati flavonici.

Indicatii terapeutice

Datorita acidului salicilic continut, actiunea sa antiinflamatoare si antireumatismala reduce inflamatiile articulare si reumatismale. Actiunea sa antispasmodica combate eficient spasmele musculare iar actiunea sa antalgica calmeaza durerile.

Bogata in nutrienti, cretusca imbunateaste digestia, calmeaza arsurile la stomac, hiperaciditatea, dispepsia, gastrita si ulcerul gastro-duodenal. Taninii astringenti continuti de cretusca constituie un remediu eficient impotriva diareei.

Datorita proprietatilor diuretice si antiseptice cretusca este recomandata impotriva retentiei de apa fiind eficienta si in caz de cistita catarala acuta.

Datorita actiunii antiemetice, cretusca este recomandata si impotriva raului de transport. Planta este un remediu eficient si in tratarea sterilitatii feminine, in diabet si in colitele de fermentatie.

Preparate pe baza de Cretusca

Infuzia de cretusca se prepara din doua lingurite de planta maruntita la o cana de apa clocotita. Se lasa timp de 15 minute la fiert, dupa care se strecoara. Se consuma doua cani pe zi.

Tinctura de cretusca se prepara turnand peste 200g de flori proaspete 100ml de alcool de 40 de grade. Se lasa totul la macerat timp de 15 zile langa o sursa de caldura. Dupa ce au trecut cele 15 zile se filtreaza si se pune la pastrat in sticle bine inchise. Se consuma cate 30 de picaturi de tinctura pe zi, diluate cu putina apa.

Pulbere din planta obtinuta cu ajutorul unei rasnite de cafea. Se va pune o lingurita din pulberea obtinuta sub limba, se tine in jur de 10 minute apoi se inghite cu putina apa.

Decoct. Pentru prepararea decoctului se vor folosi florile, radacinile si partile aeriene ale plantei. 60g  de radacina maruntita la 1l de apa, se fierbe timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Se consuma cate o cana dimineata si seara.