Cretisoara (Alchemilla xanthochlora) este o planta erbacee perena, ce poate ajunge la o inaltime de 40 cm, cu frunze situate la baza, asezate in rozeta, cu margine dintata si diametru de 2-6 cm. Are o radacina oblica, lemnoasa, ce se continua cu o tulpina erecta si ramificata. Florile sunt grupate in ciorchine, formand umbele galben-verzui cu petiol scurt, sunt foarte mici, aproape imperceptibile.

Creste de obicei in zonele motane, in pasuni, fanete si in special pe coastele abrupte, pe albiile torentilor si a raurilor. Perioada de inflorire este in intervalul iulie – august. Recoltarea se face putin inainte de inflorire. in cazul recoltarii radacinii, aceasta trebuie spalata foarte bine.

Alte denumiri: creţărel brumărie, făina de in, pleaşcă, rătunjir, umbrarul doamnei, umbra muntelui.

Parti utilizate: Se utilizeaza in special planta inflorita, uneori si radacina.

Compozitie chimica

Partile aeriene contin tanini, grasimi vegetale, saponine, rasini, fitosteroli, saruri minerale si alti altele.

Indicatii terapeutice

Cretisoara este renumita pentru efectul ei in tratarea menoragiilor (cicluri dese si abundente), mai ales cand sunt insotite de tulburari digestive sau de diaree.

Se poate utiliza extern, la tratarea ranilor, a afectiunilor faringelui si laringelui, ca gargarism sau adjuvant intern. Ofera rezultate pozitive si la tratarea hipermenoreelor, al leziunilor interne dupa nastere.

Pentru tratarea catarului, se poate folosi un decoct foarte concentrat de cretisoara.

Datorita saponoidelor continute, cretisoara are efect diuretic, fiind recomandata in vindecarea hidropiziei.

Pentru durerile menstruale se recomanda cure de cate 14 zile, de cateva ori pe an, cu cate o ceasca de ceai de cretisoara pe zi.

De asemenea, cretisoara este recomandata pentru vindecarea diabetului si a obezitatii. Ceaiul are un efect revigorant, curata sangele si este unul din mijloacele de tratare a leucoreei.

Cretisoara poate fi utilizata pentru tratarea celulitei, gingivitei si a muscaturilor de insecte.

Preparate pe baza de cretisoara

Infuzia de cretisoara se prepara din 1-2 g de planta uscata intr-un litru de apa clocotita, ce se lasa la infuzat pentru 10 minute. Se administreaza 2-3 cani pe zi.

Tinctura de cretisoara se prepara din cateva flori uscate, ce se lasa la macerat in 200 ml de alcool pentru 15 zile. Dupa macerare, se filtreaza si se administreaza 10-15 picaturi pe zi. (in tratarea colitei de fermentatie, hemoragiilor intestinale, mastozei fibrochistice, tulburarilor de pubertate sau starilor de iritabilitate psihica)

Compresele de cretisoara se prepara cu ajutorul infuziei si pot fi folosite pentru tratarea unor rani sau a intepaturilor de insecte.

Baile locale sunt bune pentru tratarea leucoreei, vaginitei si a altor probleme ale aparatului genital, chiar si pentru hemoroizi.

Contraindicatii

Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite cretisoara

In cazul in care urmati un tratament cu aspirina sau alta medicatie anticoagulanta, intrebati medicul daca puteti consuma si preparate pe baza de cretisoara.