Cafeaua, aceasta substanta exceptionala care ne tine activi pe tot timpul zilei, stimuleaza sistemul nervos central si va face sa va simtiti mult mai energic. In doze moderate, poate oferi chiar beneficii pentru sanatatea dumneavoastra, ceea ce include si un plus pentru memorare si pentru sanatatea creierului. Cafeaua este principala sursa de cofeina pentru oamenii de pe intreaga planeta, aceasta fiind benefica si impotriva anumitor tipuri de cancer sau poate scadea riscul de a va imbolnavi de Alzheimer.

Consumata in exces, cafeaua poate fi daunatoare corpului, aceasta marind ritmul inimii, provocand insomnie si anxietate, asta pe langa multe alte riscuri. In cazul in care consumati deja o cantitate considerabila, nu este bine sa renuntati brusc la consumul de cafea pentru ca puteti suferi de dureri de cap si puteti deveni iritabil pentru cei din jur.

Cercetarile efectuate in America arata ca odata ce bem o anumita cantitate de cafea, aceasta incepe sa isi faca efectul la numai 10 minute de la prima inghititura, si efectele pot creste pana la 60 de minute. Efectul se injumatateste dupa numai 3-5 ore, iar partea ramasa in corp se elimina abia dupa 14 ore. De obicei persoanele care nu consuma cafea, si beau ocazional cate o ceasca din aceasta licoare, sunt mult mai sensibile la efectele acesteia.

Ca sa va puteti face o idee despre nivelul de cofeina pe care o ceasca de cafea il poate contine, acesta este mai mare decat nivelul de cofeina care se afla intr-un energizant. Cofeina nu se gaseste numai in cafea, ea este prezenta in peste 60 de plante, printre care si nucile de cola, frunzele de ceai verde sau boabele de cacao.

Trebuie sa stiti ca nu toate tipurile de cafea au acelasi nivel de cofeina. Companiile isi distribuie cofeina in cafea dupa gustul clientilor lor, ceea ce face ca fiecare marca sa fie consumata de un anumit tip de oameni, in functie de gusturi.

Cofeina nu se regaseste numai in bauturi, va puteti lovi de acest energizant natural si consumand ciocolata, sau anumite medicamente menite sa va mentina mai activi. Cantitatea de cofeina optima pentru o zi activa este intre 200 si 300 de mg de cofeina, asta in conditiile in care nu suferiti de tensiune sau probleme ale inimii.