Coada racului (Potentilla anserina) este o planta ce apartine familiei Rosaceae. Este o mare iubitoare de umiditate, fiind raspandita pe solurile umede din preajma raurilor si lacurilor. Aceasta infloreste din luna mai pana la sfarsitul toamnei. Coada racului este o planta erbacee pitica ce prezinta o tulpina culcata si mai multi stoloni din care cresc alte plante. Frunzele sunt asezate sub forma de rozeta avand o culoare verde-alburie pe fata si verde-argintie pe spate. Florile sunt solitare, sustinute de un pedicel lung si au o culoare galben-aurie.

Denumiri populare: argentina, argindeana, argintica, argintel, buboasa, buruiana de scrânte, buruiana-junghiurilor, coada-dracului, forostoi, iarba-gâstii, iarba-scrântiturii, iolut, sclintita, scrântitoare de balta, scrânteala, troscot, vintricea, zolotnic.

Recoltarea se face in timpul infloririi si de la planta se folosesc tulpinile laterale, frunzele bazilare si uneori radacina.

Compozitia plantei

Coada racului contine uleiuri volatile, mucilagii, saruri minerale, flavonoide, tanin, substante amare.

Infuzia de coada racului – se obtine adaugand o ceasca de apa clocotita peste 2 lingurite de planta, se lasa acoperit intre 10 si 15 minute, dupa care se strecoara. Se administreaza 2 cesti pe zi dupa masa (effect antidiareic)

Decoctul de coada racului – se obtine adaugand o ceasca de apa rece peste o lingurita de planta, se lasa timp de 10-15 minute, iar apoi se fierbe 15 minute. Se utilizeaza extern pentru arsuri si eczeme.

Tinctura de coada racului – se obtine din 50 de grame de radacina maruntita si 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade care se amesteca intr-o sticla inchisa ermetic. Se tine timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se administreaza 1 lingurita de 3 ori pe zi.

Indicatii terapeutice

Coada racului poate fi utilizata pentru urmatoarele afectiuni: artrite, afectiuni ginecologice de orice natura, convalescenta, inflamatii gingivale, colici gastrice, dureri menstruale, dureri stomacale, diaree, hemoragii de orice natura, anemie, arsuri, cancer uterin sau de colon, dureri abdominale, ten seboreic, paraziti intestinali, dureri uterine, calculoza renala, eczeme, enterocolite, hipermenoree, dismenoree, gingivite, lacrimarea ochilor, menstruatii abundente, leucoree, friguri, osteoporoza, spasme pilorice, ulceratii cutanate, hemoroizi, reglarea menstrelor.

Contraindicatii

Nu se administreaza decat dupa mese deoarece produce iritaţii gastro-intestinale. Nu este recomandata bolnavilor de rinichi si de ficat