Coacazul negru (Ribes nigrum) este un arbust de cultura, intalnit rar in flora spontana, fiind foarte inrudit cu coacazul rosu. Tulpina dreapta si nespinoasa poate ajunge la o inaltime de 1-2 metri, iar frunzele sunt lung petiolate, ascutite, ce prezinta 3-5 lobi, ce au pe partea posterioara vezicule galbene, pline cu ulei. Florile sunt grupate in 5-10 raceme de culoare galbuie spre exterior si rosiatica spre interior. Fructele sunt sferice, de culoare neagra, punctate cu vezicule.

Prefera solurile slab acide, argiloase, turboase si poate fi intalnit in zona montana si subalpina, in locurile umede mlastinoase si in lungul paraielor.

Recoltarea frunzelor tinere se face inainte de inflorire, in lunile aprilie-mai, iar fructele se culeg dupa ce s-au copt, si trebuiesc puse la uscat imediat, deoarece putrezesc repede.

Alte denumiri ale coacazului negru: agriş negru, coacăză neagră, pomişoară neagră, smordin, strugurei negri, smordină neagră.

Partile folosite: mugurii, frunzele si fructele

Compozitie chimica

Coacazul negru contine in principal zaharuri, taninuri, flavonozide, saruri de potasiu, vitamina C, B, acizi organici, antociani, uleiuri volatile, calciu, fosfor, magneziu, facandu-l un bun remediu pentru curele de remineralizare a organismului.

Indicatii terapeutice

Coacazele negre contin o vitamina ce protejeaza impotriva agentului patogen ce provoaca pneumonia. Deoarece fructele sunt puternic diuretice, pot fi folosite la tratarea gutei si anginei. Tusea convulsiva sau alte boli infantile pot fi tratate cu ajutorul frunzelor si a lastarilor tineri de coacaz negru.

Fiind bogate in vitamina C, acestea protejeaza impotriva scorbutului si este extrem de important in alimentatia celor hraniti artificial.

Afectiunile urinare si calculii renali pot fi tratate prin prepararea unei bauturi din fructe uscate si vin.

In timp ce sucul de coacaze este recomandat pentru afectiunile pulmonare grave, ceaiul de frunze de coacaz este un bun stimulent al activitatii stomacului, ficatului si a rinichilor. De asemenea frunzele si fructele pot fi folosite in tratarea hidropiziei si a afectiunilor renale.

Coacazul negru are si uz extern, fiind un bun remediu pentru reumatism, fisuri tegumentare, artroze sau periartrita scapulohumerala.

Preparate pe baza de coacaz negru

Infuzia de frunze se prepara dintr-o lingura de frunze, peste care se toarna o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de zece minute. Se administreaza 2-3 cani pe zi.

Pudra de coacaz negru se prepara din frunze uscate, ce se macina si se poate administra cate o lingurita pe zi, cu putina apa.

Tinctura din muguri se prepara din 25 g de muguri uscati, peste care se toarna 100 ml de alcool de 40 grade si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Dupa macerare, se filtreaza si se depoziteaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 25 de picaturi, de trei ori pe zi.

Siropul de coacaze negre se prepara din 250 g de fructe, ce se fierb intr-un litru de apa, pana cand lichidul scade la jumatate. Apoi se adauga 250 g zahar si se fierbe pana scade iarasi la jumatate.

Sucul de coacaze negre se prepara din fructe proaspete care sunt tocate cu ajutorul unui blender. Intreaga cantitate trebuie consumata in aceeasi zi.