Ciumafaia (Datura stramonium) este o planta erbacee, anuala, salbatica, ce poate fi intalnita in zonele de campie. Tulpina este erecta, ce poate atine o inaltime de 150 cm si poate fi simpla sau ramificata. Frunzele sunt mari, ovale, dispuse altern, inegal si dur dintate, de culoare verde-inchis. Florile sunt lungi (pana la 10 cm), solitare, de culoare alba, avand forma unei palnii. Fructele sunt sub forma de capsule tepoase, la inceput verzi, iar apoi brune, pline cu seminte mici.
In traditia populare, frunzele erau palite pe foc, punandu-se pe rani si taieturi pentru a elimina puroiul, iar apa de pe frunze era folosita impotriva durerilor de ochi.
Alte denumiri: laur porcesc, iarba dracului, matraguna gunoiului, turbar, nebuneala, bolundare, ciumahaie, ciumafaia cucului, ciuma fetei, mar ghimpos, durhan, buruiana de capul canelui etc.
Parti folosite: frunzele, semintele si radacina
Compozitie chimica
Ciumafaia contine alcaloizi (daturina), acid aspartic, acid cisteic, acid glutamic, ulei eteric, saruri minerale etc.
Indicatii terapeutice
Ciumafaia este folosita in medicina populara pentru tratarea asmului bronsic, a disenteriei, a apilepsiei, insomniei, a furunculozei si pentru ranile deschise. Aceasta are de asemenea un efect calmant asupra sistemului nervor central, datorita continutului de scopolamina. Frunzele si semintele au efect antiasmatic, antimalaric si antiseptic.
In unele zone ale tarii, Ciumafaia era folosita pentru diareea cu sange, impotriva herniei, artritei si a astmului bronhic.
Preparate pe baza de Ciumafaie
Tinctura de ciumafaie se prepara din 500 ml de alcool si o mana de seminte (sau radacina curatata si uscata) ce se lasa la macerat pentru 15-20 de zile, intr-ul loc calduros. Ulterior se filtreaza si se depoziteaza in sticlute mici, intr-un loc intunecat. Se administreaza 10-15 picaturi pe zi.
Uleiul de ciumafaie se prepara din 100 g de seminte ce se pune la fiert, pe baie de aburi, in 200-300 ml de ulei, timp de 60 de minute. Dupa cele 60 de minute, se raceste, se filtreaza si se depoziteaza in sticlute mici.
Decoctul de ciumafaie se prepara din 0,5 g de frunze uscate, ce se fierb in 250 ml de apa. Se strecoara si se administreaza in 24 de ore.
Tigari din frunze. Ciumafaia se poate combina cu frunzele de tutun pentru efectul antiasmatic.
Contraindicatii
Se administreaza doar sub supraveghere medicala. Planta este toxica in totalitate! Trebuie evitat supradozajul, intrucat poate produce intoxicatie sau dereglari stomacale.