Ciulinul (Carduus nutans) este o planta tepoasa care poate atinge pana la 1m inaltime. Ciulinul are frunzele si tulpinile de un verde sters, florile rosiatice, acestea facand, la maturitate, seminte cu gust amarui. Ciulinul este o planta bienala care se poate intalni pe campuri, prin locurile necultivate, la marginea drumurilor, in special in zona de campie, subalpina sau deluroasa.

Ciulinul este o planta care infloreste din luna iunie pana in luna august. Ciulinul poate fi cultivat in gradinile satenilor, radacinile, frunzele si fructele acestuia fiind folosite in medicina populara pentru tratarea afectiunilor de splina sau de ficat.

Alte denumiri ale ciulinului: scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul magarului, ghimpan.

Partile folosite: partea aeriana a plantei.

Compozitie chimica

Ciulinul contine flavonoide, glucide, derivati dihidroxifenici, aminoacizi, pigmenti clofilieni, semintele fiind bogate in ulei.

Indicatii terapeutice

Ciulinul este un remediu eficient intr-un numar mare de afectiuni precum: afectiuni ale ficatului, afectiuni ale splinei, diverse afectiuni ale vezicii biliare, ciroza, digestie dificila, hemoroizi, hipertensiune arteriala, hepatita cronica, icter, ipohondrie, infectii hepatice, varice, calculi biliari.

Frunzele de ciulin au un puternic efect antioxidant ajutand la scaderea nivelului de colesterol din sange. Complexul de flavonoide din compozitia ciulinului stimuleaza capacitatea de regenerare a celulelor si blocheaza acumularea de toxine in ficat. Scade rezistenta la insulina a celulelor, inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si al prostatei, reduce efectele secundare ale chimioterapiei, fiind folosit ca puternic detoxifiant.

Preparate pe baza de Ciulin

Tinctura de ciulin. Pentru prepararea tincturii de ciulin se macina 50g de seminte care se pun intr-un recipient ermetic alaturi de 250ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va pastra la temperatura camerei, agitandu-se de mai multe ori. Amestecul se filtreaza si se pune mai apoi in sticle mai mici. Se poate pastra la temperaturi mai scazute, cel putin 2 ani.

Decoct. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de seminte zdrobite la o cana cu apa clocotita, se lasa sa dea totul in clocot, mai apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi.

Infuzia. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte macinate peste care se vor turna o cana de apa clocotita, se va lasa la infuzat in jur de 15 minute. Se consuma de trei ori pe zi.

Pulbere de seminte macinate de ciulin. Cu 30 de minute inainte de masa se iau 1-2g pe zi. Pulberea se tine sub limba 5-10 minute dupa care se inghite cu apa.